1. Технологічні і зоогігієнічні особливості утримання свиней:
·
Характеристика основних рекомендованих типових проектів свиноферм в
господарствах різного виробничого призначення.
·
Зооветеринарні
вимоги до планування і обладнання приміщень для свиней різних виробничих групп.
·
Механізація і
автоматизація виробничих процесів у свинарстві.
·
Механізоване прибирання гною.
·
Механізація
водопостачання ферм і
напування свиней.
·
Вентиляція і опалення.
·
Монтаж і
використання машин та
обладнання.
·
Організація
літньо табірного утримання свиней.
2. Основи раціональної годівлі та
організація кормової бази
свинарства:
·
Сучасні вимоги до біологічно повноцінної годівлі свиней.
·
Типи годівлі свиней в господарствах різних кліматичних
зон України.
·
Потреба свиней у поживних речовинах.
·
Енергетичні потреби свиней.
·
Потреба свиней у протеїні та амінокислотах.
·
Потреба свиней в жирі.
·
Потреба свиней у вуглеводах.
·
Потреба свиней у мінеральних речовинах.
·
Потреба свиней у вітамінах.
·
Техніка годівлі та розпорядок згодовування кормів.
·
Правила випасання та розпорядок дня при пасовищному
утриманні.
·
Розрахунок зеленого конвеєра для свинарської ферми.
3. Технологія – наука про виробництво свинини:
·
Технологія як система взаємопов’язаних заходів і прийомів раціонального ведення галузі
свинарства.
·
Особливості технологічного проектування процесу
виробництва.
·
Поопераційне проектування технологічного процессу.
·
Прив’язування і налагодження технологічного процесу.
·
Принципи роботи свинарських комплексів.
4. Форми організації виробництва свинини:
·
Типи свинарських
господарств
·
Племінні свинарські господарства і ферми.
·
Спеціалізовані господарства з відгодівлі свиней.
·
Державні свинокомплекси із закінченим циклом виробництва свинини.
·
Свиноферми
неспеціалізованих господарств промислових і товарних підприємств.
·
Дрібні спеціалізовані свиноферми та фермерські господарства.
·
Селянське (фермерське) господарство.
5. Організація відтворення
поголів’я свиней:
·
Заходи і методи успішного відтворення поголів’я.
·
Виробничі групи
свиней.
·
Структура стада в свинарських господарствах різного
виробничого призначення.
·
Відбір свиней. Підбір свиней та складання плану парувань
і опоросів.
·
Зоотехнічний облік.
·
Особливості розвитку і продуктивного використання кнурів
для відтворення, годівля і утримання кнурів.
6. Технологія годівлі, догляду та
утримання свиноматок при
підготовці їх до осіменіння:
·
Годівля і утримання маток при підготовці їх до осіменіння
в господарствах різних типів.
·
Підвищення ефективності осіменіння маток.
·
Визначення охоти
та осіменіння свиноматок.
·
Ембріональний
розвиток поросят.
·
Годівлі та
утримання поросних маток з урахуванням особливостей господарств різних типів.
·
Технологія
годівлі поросних свиноматок.
·
Технологія
утримання поросних свиноматок.
7. Організація і техніка
проведення опоросу:
·
Зооветеринарні вимоги до обладнання і мікроклімату
свинарників-маточників та їх підготовка до чергового туру опоросів.
·
Підготовка свиноматок до опоросу.
·
Організація опоросів.
·
Патологія при опоросі.
·
Оперативна акушерська допомога при опоросі.
·
Вирівнювання гнізд з метою повнішого використання маток і
приміщень
·
Затримання посліду.
·
Особливості організації і
проведення опоросів в літніх таборах.
8. Технологія годівлі, догляду та
утримання підсисних
свиноматок:
·
Особливості лактації у свиноматок.
·
Норми і раціони годівлі підсисних свиноматок.
·
Орієнтовні раціони і рецепти комбікормів для підсисних
свиноматок.
·
Склад раціону.
·
Розпорядок дні оператора по догляду за підсисними
свиноматками.
9. Технологія вирощування поросят-сисунів:
·
Вікові особливості поросят у перші місяці життя.
·
Потреба поросят-сисунів в поживних речовинах і
фізіологічне обґрунтування ранньої підгодівлі.
·
Підгодівля поросят-сисунів.
·
Технологія приготування штучного молока.
·
Контроль за розвитком поросят-сисунів.
10. Особливості технології виробництва
свинини в
господарствах різних форм власності:
·
Виробництво свинини в неспеціалізованих господарствах.
· Технологічні особливості виробництва свинини в неспеціалізованих господарствах.
·
Виробництво свинини в підсобних господарствах промислових
і торгівельних підприємств і організацій.
· Виробництво свинини в особистих підсобних та фермерських господарствах.
11. Технологія відгодівлі свиней:
·
Основні фактори, що визначають особливості, інтенсивність
і ефективність відгодівлі.
·
Вплив кормів на якість свинини.
·
Строки забою
свиней.
·
Види відгодівлі.
·
Утримання відгодівельного молодняку та догляд за ним.
·
Жива маса свиней,
яких знімають з відгодівлі.
·
Контроль за інтенсивністю відгодівлі та реалізацією
свиней.
·
Розпорядок дня оператора по догляду за відгодівельним
поголів’ям.
12. Потокова технологія
виробництва свинини
:
·
Основні принципи ведення галузі на промисловій основі.
·
Цех холостих
свиноматок, та першої і другої половини
поросності.
·
Цех опоросу,
підсисних свиноматок та поросят-сисунів.
·
Цех дорощування
молодняку.
·
Цех відгодівлі.
·
Зоотехнічний
облік і звітність у товарних господарствах.
·
Методика розрахунку руху поголів’я при потоковому виробництві свинини.
·
Методика розрахунку показників для комплексу.
13. Ветеринарно-санітарне
забезпечення свинарських
підприємств:
·
Ветеринарно-санітарні
вимоги при проектуванні та спорудженні свинарських ферм і
комплексів.
·
Заходи по
контролю за приміщеннями тварин.
·
Дезінфекція, дезінсекція, дератизація.
·
Загальні принципи профілактики хвороб.
·
Профілактика інфекційних та інвазійних хвороб.
14. Технологія вирощування відлучних поросят:
·
Основні фактори, що зумовлюють високий вихід та
збереження поросят.
·
Техніка відлучення поросят на промислових комплексах.
·
Дво стадійна
система вирощування молодняку.
·
Три
стадійна система вирощування відлучених поросят у господарствах, які не мають
спеціальних комбікормів.
·
Годівля відлучних поросят.
15. Організація і гігієна праці
та техніка безпеки у свинарстві:
·
Вимоги безпеки при обслуговуванні
свиней.
·
Запобіжні заходи при обслуговуванні систем вентиляції, опалення.
·
Засоби особистої профілактики
при дезінфекції, дератизації і
дезінсекції, робота з хімічними речовинами.
·
Заходи особистої профілактики при розтині трупів свиней.
·
Техніка безпеки при обслуговуванні
свиноматок та кнурів-плідників.
16. Основи технології переробки
свинини:
·
Загальні поняття про якість свинини і її харчові цінності.
·
Державні стандарти на живих свиней різної вгодованості які
будуть реалізуватися.
·
Підготовка свиней до реалізації, транспортування у різні
пори року.
·
Основи технології
приготування ковбасних виробів, м’ясних солених продуктів, напівфабрикатів,
консервів.
·
Розбирання туш.
·
Засолення (посол)
окороків, корейок і грудинок.
·
Копчення.
·
Виробництво
баночних м’ясних консервів.
·
Ковбасне виробництво.
17. Організація маркетингу в
свинарстві:
·
Сучасний стан і механізм функціонування ринку продукції
тваринництва.
·
Маркетингова діяльність товаровиробників на ринку
продукції свинарства.
Чудово
ВідповістиВидалити