четвер, 9 березня 2017 р.

ТЕМИ ПО ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СВИНАРСТВА



1. Технологічні і зоогігієнічні особливості утримання  свиней:

·        Характеристика основних рекомендованих типових проектів свиноферм в господарствах різного виробничого призначення.
·        Зооветеринарні вимоги до планування і обладнання приміщень для свиней різних виробничих групп.
·        Механізація і автоматизація виробничих процесів у свинарстві.
·        Механізоване прибирання гною.
·        Механізація  водопостачання  ферм  і  напування  свиней.
·        Вентиляція і опалення.
·        Монтаж  і  використання  машин  та  обладнання.
·        Організація літньо табірного утримання свиней.

2. Основи раціональної годівлі та організація кормової бази
    свинарства:

·        Сучасні вимоги до біологічно повноцінної годівлі свиней.
·        Типи годівлі свиней в господарствах різних кліматичних зон України.
·        Потреба свиней у поживних речовинах.
·        Енергетичні потреби свиней.
·        Потреба свиней у протеїні та амінокислотах.
·        Потреба свиней в жирі.
·        Потреба свиней у вуглеводах.
·        Потреба свиней у мінеральних речовинах.
·        Потреба свиней у вітамінах.
·        Техніка годівлі та розпорядок згодовування кормів.
·        Правила випасання та розпорядок дня при пасовищному утриманні.
·        Розрахунок зеленого конвеєра для свинарської ферми.

3.  Технологія – наука про виробництво свинини:

·        Технологія як система взаємоповязаних заходів і прийомів раціонального ведення галузі свинарства.
·        Особливості технологічного проектування процесу виробництва.
·        Поопераційне проектування технологічного процессу.
·        Прив’язування і налагодження технологічного процесу.
·        Принципи роботи свинарських комплексів.

4. Форми організації виробництва свинини:

·        Типи свинарських господарств
·        Племінні свинарські господарства і ферми.
·        Спеціалізовані господарства з відгодівлі свиней.
·        Державні свинокомплекси із закінченим  циклом виробництва свинини.
·        Свиноферми неспеціалізованих господарств промислових і товарних підприємств.
·        Дрібні спеціалізовані свиноферми та фермерські господарства.
·        Селянське (фермерське) господарство.

5. Організація відтворення поголівя свиней:

·        Заходи і методи успішного відтворення поголівя.
·        Виробничі групи свиней.
·        Структура стада в свинарських господарствах різного виробничого призначення.
·        Відбір свиней. Підбір свиней та складання плану парувань і опоросів.
·        Зоотехнічний облік.
·        Особливості розвитку і продуктивного використання кнурів для відтворення, годівля і утримання кнурів.


6. Технологія годівлі, догляду та утримання свиноматок при
    підготовці їх до осіменіння:

·        Годівля і утримання маток при підготовці їх до осіменіння в господарствах різних типів.
·        Підвищення ефективності осіменіння маток.
·        Визначення охоти та осіменіння свиноматок.
·        Ембріональний розвиток поросят.
·        Годівлі та утримання поросних маток з урахуванням особливостей господарств різних типів.
·        Технологія годівлі поросних свиноматок.
·        Технологія утримання поросних свиноматок.

7. Організація і техніка проведення опоросу:

·        Зооветеринарні вимоги до обладнання і мікроклімату свинарників-маточників та їх підготовка до чергового туру опоросів.
·        Підготовка свиноматок до опоросу.
·        Організація опоросів.
·        Патологія при опоросі.
·        Оперативна акушерська допомога при опоросі.
·        Вирівнювання гнізд з метою повнішого використання маток і приміщень
·        Затримання посліду.
·       Особливості організації і проведення опоросів в літніх таборах.

8. Технологія годівлі, догляду та утримання підсисних
    свиноматок:

·        Особливості лактації у свиноматок.
·        Норми і раціони годівлі підсисних свиноматок.
·        Орієнтовні раціони і рецепти комбікормів для підсисних свиноматок.
·        Склад раціону.
·        Розпорядок дні оператора по догляду за підсисними свиноматками.

9. Технологія вирощування поросят-сисунів:

·        Вікові особливості поросят у перші місяці життя.
·        Потреба поросят-сисунів в поживних речовинах і фізіологічне обґрунтування ранньої підгодівлі.
·        Підгодівля поросят-сисунів.
·        Технологія приготування штучного молока.
·        Контроль за розвитком поросят-сисунів.

10. Особливості технології виробництва свинини в
      господарствах різних форм власності:

·        Виробництво свинини в неспеціалізованих господарствах.

·        Технологічні особливості виробництва свинини в неспеціалізованих господарствах.

·        Виробництво свинини в підсобних господарствах промислових і торгівельних підприємств і організацій.

·        Виробництво свинини в особистих підсобних та фермерських господарствах.


11. Технологія відгодівлі свиней:

·        Основні фактори, що визначають особливості, інтенсивність і ефективність відгодівлі.
·        Вплив кормів на якість свинини.
·        Строки забою свиней.
·        Види відгодівлі.
·        Утримання відгодівельного молодняку та догляд за ним.
·        Жива маса свиней, яких знімають з відгодівлі.
·        Контроль за інтенсивністю відгодівлі та реалізацією свиней.
·        Розпорядок дня оператора по догляду за відгодівельним поголівям.




12. Потокова технологія виробництва свинини
:
·        Основні принципи ведення галузі на промисловій основі.
·        Цех холостих свиноматок, та першої і другої половини  поросності.
·        Цех опоросу, підсисних свиноматок та поросят-сисунів.
·        Цех дорощування молодняку.
·        Цех відгодівлі.
·        Зоотехнічний облік і звітність у товарних господарствах.
·        Методика розрахунку руху поголівя при потоковому виробництві свинини.
·        Методика розрахунку показників для комплексу.

13. Ветеринарно-санітарне забезпечення свинарських
      підприємств:

·        Ветеринарно-санітарні вимоги при проектуванні та спорудженні свинарських ферм і комплексів.
·        Заходи по контролю за приміщеннями тварин.
·        Дезінфекція, дезінсекція, дератизація.
·        Загальні принципи профілактики хвороб.
·         Профілактика інфекційних та інвазійних хвороб.

14. Технологія вирощування відлучних поросят:
·        Основні фактори, що зумовлюють високий вихід та збереження поросят.
·        Техніка відлучення поросят на промислових комплексах.
·        Дво стадійна система вирощування молодняку.
·        Три стадійна система вирощування відлучених поросят у господарствах, які не мають спеціальних комбікормів.
·        Годівля відлучних поросят.

15. Організація і гігієна праці та техніка безпеки у свинарстві:

·        Вимоги безпеки при обслуговуванні  свиней.
·        Запобіжні заходи при обслуговуванні систем вентиляції, опалення.
·        Засоби особистої профілактики при дезінфекції,  дератизації і дезінсекції, робота з хімічними речовинами.
·        Заходи особистої профілактики при розтині трупів свиней.
·        Техніка  безпеки при обслуговуванні свиноматок та кнурів-плідників.


16. Основи технології переробки свинини:

·        Загальні поняття про якість свинини і її харчові цінності.
·        Державні стандарти на живих свиней різної вгодованості які будуть реалізуватися.
·        Підготовка свиней до реалізації, транспортування у різні пори року.
·        Основи технології приготування ковбасних виробів, м’ясних солених продуктів, напівфабрикатів, консервів.
·        Розбирання туш.
·        Засолення (посол) окороків, корейок і грудинок.
·        Копчення.
·        Виробництво баночних м’ясних консервів.
·        Ковбасне виробництво.

17. Організація маркетингу в свинарстві:

·        Сучасний стан і механізм функціонування ринку продукції тваринництва.
·        Маркетингова діяльність товаровиробників на ринку продукції свинарства.
















1 коментар: