Виробництво
свинини в неспеціалізованих господарствах
В Україні створена різноманітна
структура свинарських господарств. Для цих господарств характерні значні переваги як до
неспеціалізованих. Для останніх характерні значні переваги щодо
неспеціалізованих. але питома вага різних неспеціалізованих господарств у
виробництві свинини висока – 35-40%, і вони суттєво впливають на формування
м’ясного балансу. Основна частка неспеціалізованих господарств припадає на
колективні і державні ферми. Середні розміри колективних ферм становлять
близько 1,5тис., а в державних – 2,5 тис. голів. У багатьох спеціалізованих
господарствах (колективних і державних) по виробництву одного із виду
тваринницької або рослинницької продукції створені невеликі свинарські ферми, в
багатьох випадках для власних потреб, які мають 25-50 свиноматок.
Свинарство дуже поширене в присадибних господарствах. Розведення свиней в
умовах фермерських господарств, безумовно, потребує глибоких знань біології
тварини і розробки нових технологій розведення і утримання з урахуванням
специфіки нових форм господарювання. Набирає розвиток виробництво свинини в
підсобних господарствах підприємств і організацій.
Всі ці організаційні форми виробництва продукції свинарства мають як
загальні, так і відміні особливості. Загальними є годівля, розведення,
зоогігієна утримання, відмінними – організація праці, питання відтворення,
технології переробки свинини.
Технологічні особливості виробництва свинини
в неспеціалізованих господарствах.
Обсяг виробництва свинини в колективних
і державних господарствах зумовлюється наявності кормової бази. План
виробництва розраховується і доводиться з урахуванням наявності ріллі. В
середньому з розрахунку на кожний гектар ріллі можна одержувати 1 ц свинини.
Для цього треба мати не більше чотирьох основних і чотирьох перевірюваних
свиноматок на 100 га ріллі й забезпечити одержання не менше 18 поросят за рік
від основної і 8 – від перевірюваної тварини. Відгодовуючи їх до досягнення
живої маси 110-120 кг, виробляють близько 110 ц свинини на 100 га ріллі, а з
урахуванням відгодівлі вибракованої однієї основної і трьох перевірюваних
свиноматок – 115-120 ц.
Інтенсивне використання свиноматок з підвищеною збереженістю приплоду дає
можливість різко підвищити виробництво свинини на 100 га ріллі.
У багатогалузевих колективних і державних господарствах, де займаються
розведенням кількох видів сільськогосподарських тварин, які не конкурують між
собою у використанні концентрованих кормів, щільність свинопоголів’я можна
значно збільшити.
Виробництво
свинини в підсобних господарствах промислових і торгівельних підприємств і
організацій.
Вирішальну роль у забезпеченні нашої країни м’ясною продукцією відіграють
великі громадські спеціалізовані сільськогосподарські підприємства –
колективні, державні господарства, агропромислові об’єднання і фірми. Але з
розвитком різних форм власності особливого значення набули невеликі ферми, що
базуються на приватній власності, а також ферми у вигляді підсобного
господарства при різних промислових і торговельних підприємствах та
організаціях.
Підсобне господарство в основному спеціалізується на виробництві
тваринницької продукції, тому для нього дуже важливим є виробництво і заготівля
кормів. З цією метою треба виділяти, для підсобних господарств, підприємств і
організацій земельні ділянки, які використовуються неефективно. В деяких
випадках передбачається передача підприємствам в підсобне господарство
збиткових або низькорентабельних державних чи закріплення за ними економічно
слабких колективних господарств.
При організації підсобних господарств необхідно широко використовувати
принцип кооперації, створення спільних відгодівельних господарств, будівництво
і експлуатацію ферм шляхом об’єднання коштів підприємств різних галузей, ширше
розвивати на договірних умовах промислові зв’язки з колективними, державними,
міжгосподарськими підприємствами.
Одним з найважливіших джерел корму для свиноферм підсобних господарств є
харчові відходи заводських їдалень, дитячих дошкільних закладів, лікарень,
гуртожитків. Доцільно використовувати як корм відходи молокопереробних заводів
та інших підприємств харчової промисловості, а також вибракувану і низькосортну
продукцію овочевих баз, хлібозаводів.
Продукція підсобних господарств реалізується через державні або
кооперативні організації громадського харчування насамперед робітникам даного
підприємства. Тому промислові підприємства зацікавлені у підвищенні економічної
ефективності і розширення розвитку підсобних господарств.
У складній ситуації з продовольством, яка виникла у кінці 80-х – на початку
90-х років, розвитку свинарства в підсобних господарствах підприємств і
організацій треба приділяти особливу увагу з боку місцевої влади та надавати
всебічну консультацію і конструктивну зоотехнічну та ветеринарну допомогу щодо
їх організації й розвитку.
У нашій країні останніми роками багато зроблено для створення нових і
поліпшення роботи існуючих аграрних цехів підприємств, організацій і закладів.
Значна кількість господарств працює ефективно, постійно постачаючи у робочі
їдальні додаткові продукти харчування.
Вже до початку перебудови аграрної
політики у нас була створена значна кількість підсобних сільських господарств.
За ними було закріплено близько 5 млн. гектарів сільськогосподарських угідь, у
тому числі близько
3,1 млн. гектарів ріллі, 800 тис. голів великої рогатої худоби, 3,4 млн.
свиней та багато інших видів сільськогосподарських тварин.
У Харківській і Полтавській областях є
багато підсобних господарствах утримуються свині. Деякі підприємства і
організації на взаємовигідних договірних умовах будують свинарники у підшефних
колективних і державних господарствах. Зараз складаються принципово нові
передумови для співробітництва на взаємовигідних умовах між
сільськогосподарськими і промисловими підприємствами. Останнім часом
створюються спільні підприємства по переробці сільськогосподарської продукції.
Промислові підприємства в межах конверсії створюють нове технічне об’єднання
для трудомістких процесів у тваринництві, особливо для невеликих господарств, а
також невеликі цехи і заводи.
Але в плані розвитку підсобних господарств нині існує багато труднощів.
Однією з складних проблем організації виробництва свинини в підсобних
господарствах є забезпечення їх поросятами для відгодівлі. Закупка їх у
колективних і і державних господарствах зараз ускладнилася. Тому виникла
необхідність будувати в підсобних господарствах підприємств і організацій
свиноферми із закінченим циклом виробництва.
Практика багатьох підсобних господарств показала, що ефективність
виробництва поросят залежить від розміру ферми, наявності достатньої кількості
земля для вирощування зернових, грубих і соковитих кормів і ведення свинарства
на сучасному зоотехнічному рівні. Найрезультативніші ферми з річним
виробництвом не менше 1000 поросят.
Тепер для виробництва свинини в підсобних господарствах підприємств і
організацій розроблені типові проекти невеликих ферм по відгодівлі свиней.
Проектами 802-5-1, 802-5-2, 802-5-3 передбачається будівництво відгодівельних
свинарників на 50, 150, 250 станко-місць з механізованими роздаванням кормів і
прибиранням гною, а також складу кормів і кормоцеху. Така ферма передбачена для
відгодівлі молодняка, який купують в
інших господарствах.
Для будівництва ферм із завершеним циклом виробництва розроблені проекти
802-5-5 і 802-5-6 на 300 і 500 поросят за рік відповідно. Проекти свинарників
802-5-7 і 802-5-9 розроблені для відгодівлі свиней з використанням харчових
відходів на 100, 300 і 500 свиней за рік.
Досвід роботи ферм показав, що організація відгодівлі менше ніж 300 голів
за рік малоефективна.
Нині почали будувати свинарські ферми об’єднаними силами невеликих
підприємств і організацій. Особливо розвитку кооперативні ферми набули в
Харківській області.
Великі можливості по виробництву свинини на харчових відходах громадського
харчування і некондиційних продуктах, вибракуваних у торговельних мережах,
мають організації торгівлі і споживчої кооперації.
В Україні добрі результати в підсобних господарствах на харчових відходах
одержані в об’єднаннях . В останньому за рік відгодовують 3 тис. свиней на
харчових відходах, відходах овочевих баз, торговельних складів, магазинів,
пивній дробині, молочній сироватці.
Практика останніх років показала, а нинішня ситуація диктує, що підсобні
господарства підприємств – значний
резерв у підвищенні виробництва свинини і потребує всебічного розвитку на рівні
сучасних потреб зоотехнічної науки.
Виробництво свинини в особистих
підсобних та фермерських господарствах
Розвитку особистих підсобних
господарств сьогодні приділяється особлива увага. При розвитку різних форм
приватної власності, в тому числі приватизації, на базі особистих підсобних господарств з найбільшою
вірогідністю будуть формуватися фермерські господарства. Крім того, фермерські
господарства створюються й окремо. Цей процес дуже динамічний не тільки в
стадії свого зародження, а й у стадії повного розвитку. Так, досвід зарубіжних
країн показує, що існують сімейні ферми з повною зайнятістю власника, ферми
напівуправлінського типу, незалежні управлінські ферми, інтегровані
управлінські ферми, сільськогосподарські володіння несімейних кооперацій та
інші форми. Але в будь-якому випадку свинарські ферми потребують для
розв’язання виникаючих проблем наукових рішень і нетрадиційних підходів в
організації зоотехнічної служби. Разом із тим вже сьогодні особисті підсобні
господарства на правах приватної власності виробляють і задовольняють свої
потреби у м’ясі на 80, а молоці – 82%.
Особливу увагу на першому етапі розвитку приватної власності приділяють
розвитку кооперації особистих підсобних господарств населення з громадським
виробництвом на договірних умовах, принципах колективного і сімейного підрядів.
Нині у багатьох районах країни застосовуються сімейний підряд, який дає
можливість об’єднати особисті інтереси сільського жителя із суспільним.
Заслуговує на увагу досвід колективних і державних господарств України, де
на основі договорів з населенням щорічно на сільських подвір’ях відгодовують
десятки тисяч голів свиней. На вирощування, як правило, передають 2-4 голови
молодняка живою масою 12-16 кг. У особистих господарствах свиней вирощують до
живої маси 110-140 кг і більше. Господарства відпускають громадянам корми з
розрахунку 3-4 кг на кожний кілограм приросту.
Селянину, який здає продукцію видають у вигляді натуральної оплати 20%
одержаного приросту. Такі форми співробітництва особистих і громадських
господарств формують нові відносини і забезпечують існування різної форм
власності паралельно. У виробничо-фінансовому плані колективних і державних
господарств передбачаються заходи по забезпеченню громадян молодняком свиней,
кормами і надання інших послуг для укладання взаємовигідних договірних відносин
і стимулювання розвитку особистого підсобного господарства колгоспників,
робітників держгоспів, пенсіонерів та інших громадян.
Нині рекомендовано колективним і дозволено державним господарствам ширше
використовувати орендний підряд з наданням на тривалий час додаткових земельних
наділів колгоспникам, робітникам держгоспів та іншим громадянам, які живуть у
сільській місцевості і які виявили бажання займатися виробництвом
сільськогосподарської продукції для реалізації її за домовленістю з
господарствами й організаціями споживчої кооперації. Перед
сільськогосподарськими органами на місцях стоїть завдання розробити і здійснити
конкретні заходи по значному розширенню продажу особистим підсобним
господарствам населення висококласного молодняка тварин. У перспективі
необхідно буде створити спеціальні зоотехнічні служби по забезпеченню наукового
ведення і координації селекційної роботи в межах невеликих особистих
господарств.
Розвиток особистих підсобних господарств, повне використання їх можливостей
для виробництва м’яса сприяє поліпшенню постачання населення продуктами
харчування.
Технічні особливості утримання свиней в особистих господарствах дуже
різноманітні. Дослідженнями встановлено, що суттєвих змін в зоогігієнічних
параметрах мікроклімату громадських і особистих ферм не повинно бути. Будівлі
для утримання свиней в особистих підсобних господарствах повинні забезпечувати
такий мікроклімат, який створював би умови для збереження здоров’я тварини і
одержання від неї максимальної продуктивності.
Основні умови при будівництві і використанні приміщень для утримання свиней
в особистих підсобних господарствах такі самі, як і для громадських свинарників.
В особистих підсобних господарствах при
організації відтворення, вирощування молодняка і відгодівлі свиней можна
користуватися загальними вимогами щодо розведення свиней в спеціалізованих і
неспеціалізованих господарствах великих колективних і державних ферм.
Відгодівлю треба вести до живої маси, яка забезпечує високу ефективність
реалізації енергії росту свині. Взагалі свині ростуть інтенсивно з меншими
витратами корму до живої маси 120-130 кг. Але іноді ринкові ціни, які зумовлені
попитом населення на нежирну свинину, можуть вносити свої корективи по
організації відгодівлі до інших вагових категорій – 90-110 кг.
В особистих господарствах для відгодівлі краще використовувати свиней
м’ясних порід – ландрас, дюрок, уельська або помісей, одержаних від кнурів
м’ясних порід чи спеціалізованих м’ясних типів і ліній.
Особисті підсобні господарства насамперед повинні забезпечувати продукцією,
яку виробляють, потреби сім’ї. Залишки реалізують на ринку, а продукція
вироблена за договорами, в господарствах або споживчій кооперації. Поряд з тим
вироблену за тривалий період продукцію використовують не в той же час, а
заготовлюють про запас. В присадибному господарстві технологія забою тварин,
переробки свинини і виготовлення різноманітних виробів має свої традиційні
особливості, які відмінні від промислових заводських технологій.
Запитання і завдання для
самоконтролю:
1. Які є переваги
неспеціалізованих господарств?
2. Форми організації роботи
підсобних господарств.
3. Виробництво свинини в
фермерських господарствах.
Немає коментарів:
Дописати коментар