четвер, 9 березня 2017 р.

ТЕМА №2. Основи раціональної годівлі та організація кормової бази свинарства



Сучасні вимоги до біологічно повноцінної годівлі свиней

       Виробництво свинини в спеціальних господарствах різної форми власності грунтується на використанні власних кормів. У звязку з цим інтенсифікація свинарства не можлива без створення міцної кормової бази, яка б могла повністю задовольнити потребу свиней у всіх поживних речовинах.
   Концентрація і спеціалізація тваринництва, створення великих свинарських комплексів докорінно змінюють вимоги до кормовиробництва. При організації кормової бази потрібно враховувати, що в спеціалізованих свинарських господарствах, кормова база повинна розраховуватись на забезпечення потреби в кормах не тільки свиней, а й великої рогатої худоби. При цьому слід також враховувати особливості свинарства, для якого потрібна велика кількість концентрованих кормів.
 Від організації кормової бази значно залежить і особливість продукції свинарства, оскільки в структурі собівартості свинини витрати на корми становлять: 56-58 %, а інколи і більше. Ось чому забезпеченість тварин усіма необхідними дешевими кормами є головною умовою зниження собівартості свинини. Тому необхідно мати такий набір кормів, який можна було б забезпечити повноцінну годівлю свиней, розраховану на відмінну їх продуктивність.
   Організація кормової бази залежить також і від загальних особливостей. У степовій і лісостеповій зонах України, де найбільш вигідне виробництво зерна як за виходом поживних речовин та і собівартістю здебільшого практикується концентрактивний тип годівлі свиней. Соковиті та земні корми в раціонах свиней, тут використовують лише для поліпшення біологічної повноцінності.
  Концкормів і стимуляції фізіологічних функцій тварин, особливо  відтворення поголів’я. В зоні Полісся, де умови одержання високих врожаїв картоплі і коренеплодів, питома вага концентратних кормів у раціонах свиней значно нижче і знаходиться на рівні 65-70%.
  Багатоплідність та швидкий ріст свиней зумовлюють високу потужність фізіологічних процесів у їх організмі. До того ж через їх недостатність, синтез мікробного білка і вітамінної групи Ву травному каналі, свині порівняно з жуйними дуже вимогливі до амінокислотного складу раціонів та вмісту в кормах названих вітамінів.
  На  свинокомплексах і свинофермах широко використовують корми концентровані, корне - і бульбоплоди, травне борошно, корми тваринного походження, зелену масу бобових, комбінований силос, хлібну барду і сухий жом.

Типи годівлі свиней в господарствах різних кліматичних зон України

          Потреби свиней у поживних речовинах найповніше задовольняються при згодовуванні сумішей концентрованих зернових і тваринних кормів.
  При годівлі свиней рекомендується три основних типи годівлі: концентративно-корнеплодний, концентративно-картопляний і концентратний.
  В зимовий період в структурі раціону концкорми за поживністю становлять 60-70%, коренеплоди, комбісилос і травне борошно бобових - 35- 30%.Влітку у господарствах, де є посіви багаторічних бобових трав( люцерни, конюшини, еспарцет), а також однорічних (віковівса, кормового люпіну, щириці), концентровані корми в раціоні снановлять 60-65%, зелені й соковиті - 40-35%.
  Концентрований тип годівлі взимку в раціоні концентрованих кормів не менше 80-85% соковитих, травного борошна (бобових) і кормів тваринного походження -15-30%, а влітку концкормів 85-90%, зелених і соковитих - 10-15%.
  Концентровано - картопляний тип годівлі застосовують у зонах, де на великих площах вирощують картоплю, багаторічні трави й однорічні бобові (горох, вікоовес, люпін). Склад таких раціонів концкорми за поживністю становлять 50-65% і травяне борошно взимку 10-15%, влітку концкорми 60-65%, зелена трава й соковиті корми 35-40%.  

Потреба свиней у поживних речовинах
 
        Нормальна життєздатність свиней можлива  за умов постійного надходження в організм необхідної кількості поживних речовин корму. Це органічні сполуки (протеїни, амінокислоти, жири і вуглеводи), мінеральні речовини, вітаміни та інші, а також вода, енергія корму, що використовуються організмом тварини у процесі росту і розвитку, а також для відтворення потомства.
        Отже, для забезпечення інтенсивності росту тварини кормові раціони повинні бути збалансованими не тільки за кормовими одиницями, перетравним протеїном, мінеральними речовинами, а й за елементами енергетичного, амінокислотного та вітамінного живлення. Велике значення має забезпечення свиней обмінною енергією.

Енергетичні потреби свиней

     Життєві процеси тваринного організму пов’язані із споживанням певної кількості енергії. Потреба свиней в енергії задовольняється за рахунок органічних речовин, які входять до складу кормів. Джерелом енергії для свиней є білки, жири і вуглеводи кормів.
       Енергетична потреба свиней – це потреба їх в органічних речовинах, необхідних для обмінних процесів повязаних з підтриманням життя і утворенням продукції. Загальну енергію корму називають валовою енергією. Валова енергія корму без енергії калових мас і сечі, а в жуйних тварин і без енергії метану називається обмінною енергією. Отже, перетравна енергія у свиней більша, ніж у жуйних тварин.
         Для оцінки потреби свиней у енергії використовують вівсяну кормову одиницю. Крім того, для визначення енергетичної цінності кормів введено в 1963 р енергетичну кормову одиницю (ЕКО), яка дорівнює 10 МДж (2500 ккал) обмінної енергії. За допомогою ЕКО визначають енергетичну цінність кожного виду корму.

Потреба свиней у протеїні та амінокислотах

          Основним структурним елементом клітин і тканин тваринного організму є білок, джерелом якого є протеїн корму. Протеїн корму складається із амінокислот, амідів та інших, які після розкладання в травному каналі свиней використовують для утворення білка у вироблюваній продукції – молоці, яйцеклітинах, сперматозоїдах тощо. Крім того, утворений з амінокислот білок є основним каталізатором ферментативних процесів, особливо травлення. Через це нестача в кормовому раціоні перетравного (засвоюваного організмом) протеїну негативно позначається на інтенсивності росту свиней і приводить до зниження і навіть припинення росту, підвищення загибелі ембріонів.
         Перетравність протеїну залежить від його амінокислотного складу, вмісту в ньому незамінних амінокислот. Із 22 амінокислот, які входять до складу білка корму, 10 є незамінними, тобто в організмі свиней вони не синтезуються і повинні надходити з кормом. Для свиней найбільш цінними незамінними амінокислотами, які входять до складу протеїну, є лізин, метіонін+цестин і триптофан. Багато незамінних амінокислот в кормах тваринного походження (незбираному і збираному молоці, кров’яному, м’ясо-кістковому і рибному борошні), рослинного (у всіх бобових і особливо у соєвому шротах, кормовому люпині, горосі, виці та багатьох інших бобових травах – люцерні, конюшині, еспарцеті), в олійних культурах (соняшниковому шроті, льону, ріпаку та ін.). У протеїні злакових зернових, особливо пшениці і кукурудзи, дуже мало лізину.
    Потреба свиней у протеїні залежить від їх віку і напряму продуктивності. Поросятам до 2-місячного віку потрібно перетравного протеїну в середньому 22% сухої речовини, або 220 г на одну кормові одиницю, у віці 2 – 4 міс. – відповідно 16 – 18% і 160 – 180 г, у віці 6 – 8 міс. – 12% і 120 г.
      Потреба холостих і поросних свиноматок у протеїні висока, що звязано з утворенням яйцеклітин у холостих та розвитком і ростом ембріонів у поросних свиноматок. Ще більше протеїну повинні містити кормові раціони для підсисних маток, щоб підвищувалась лактація молока.

Потреба свиней в жирі

           Джерелом енергії в організмі тварин є жир, що входить до складу клітин і тканин. Розкладаючись, 1 г жиру виділяє 39,77 кДж (9,5 ккал), тоді як 1 г вуглеводів виділяє не більше 17,17 кДж (4,1 ккал), білка – 22,61 кДж (5,4 ккал). Для росту і розвитку свиней, особливо молодняку, необхідний жир, зокрема незамінні жирові кислоти (лінолева, ліноленова, арахідонова). Жири використовуються в організмі свиней не тільки як джерело енергії, а і як структурні елементи тканин і клітин. У перші дні життя поросят, коли вони вживають переважно материнське молозиво і молоко, вміст жиру в молоці такий самий, як і білка. Незамінні жирні кислоти входять до складу ядра клітини і безпосередньо впливають на відтворення потомства.
            Якщо в раціоні немає або мало жиру, сповільнюється або припиняється ріст поросят і збільшується їх смертність. Жир захищає тіло тварини від охолодження (підшкірний жир), відкладаючись навколо життєво важливих органів товстим шаром, запобігає їх механічним пошкодженням. У правильно складеному кормовому раціоні для поросят жиру 3%, для дорослих свиней – 1,5% сухої речовини.

Потреба свиней у вуглеводах

          Вуглеводи корму є основним джерелом енергії в організму тварини, забезпечуючи потребу свиней в  обміні енергії на 70 – 80%. Всі рослинні корми містять моносахариди – глюкозу, фруктозу, монозу, галактозу; дисахариди – мальтозу; трисахариди – рафінозу; полісахариди – крохмаль, клітковину, пентозани, геміцелюлозу та ін. Корми тваринного походження містять вуглеводи у вигляді глікогену (у мязах та печінці), а також лактози, що є складовою частиною молока. Майже всі вуглеводи корму беруть активну участь у обмінних процесах, однак на відміну від жуйних тварин використання свинями деяких вуглеводів залежить від їх віку.
            Клітковина в раціоні свиней відіграє не лише дуже важливу транспортну роль, а й бере активну участь у обміні речовин. Вона запобігає канібалізму не лише у свиноматок, а й всіх вікових груп свиней. Поросні свиноматки, яким у раціоні дають не менше 0,5 кг на добу високоякісного борошна з трави чи сіна бобових (люцерни, конюшини, еспарцету) або січки сіна цих культур, зібраних у період бутонізації, не виявляють канібалізму у дають у приплоді великих життєздатних поросят.

Потреба свиней у мінеральних речовинах

          Мінеральні речовини входять до складу всіх клітин, тканин, гормонів, ферментів і багатьох вітамінів. Тіло тварини містить близько 60 мінеральних елементів, основними з яких є кальцій, фосфор, натрій, хлор, залізо, магній, мідь, цинк, марганець, кобальт, йод. Вони надходять в організм з водою, кормом і беруть активну участь у всіх обмінних процесах. Кальцію і фосфору у золі з тіла тварини близько 70% загальної кількості мінеральних речовин. Майже увесь кальцій організму входить до складу кісток, і лише незначну частину його містить мязова тканина тварин. Фосфор також входить до складу всіх тканин організму, але дещо більше Йоно в нервовій і жировій тканинах. Стабільніше співвідношення кальцію і фосфору (2:1) спостерігається в кістках.

Потреба свиней у вітамінах

          Вітаміни – це складні біологічно активні органічні сполуки. Вони входять до складу клітин і регулюють обмін речовин у тварин. При нестачі в організмі вітамінів порушуються обмінні процеси, погіршується використання поживних речовин корму, внаслідок чого сповільнюється або припиняється ріст тварини (іноді тварина може загинути). При відсутності у кормах певного вітаміну тварини хворіють на авітаміноз. Велике значення мають вітаміни для свиней при концентратних типах раціонів. Введення в раціон молодняку свиней високоякісного люцернового сіна сприяє запобіганню захворювання на рахіт. Найчастіше в кормових раціонах не вистачає вітаміну А, який впливає на обмінні процеси й інтенсивність росту. Багато вітаміну А потребують підсисні свиноматки, поросята і молодняк свиней. Відсутність чи нестача вітаміну D, який сприяє засвоєнню в організмі кальцію і фосфору, спричинює захворювання молодих ростучих свиней на рахіт, а дорослих – на остеомаляцію. Нестача вітаміну Е знижує відтворні якості самців.
         Свині не синтезують вітаміни групи В, тому вони повинні надходити в організм тварин разом з кормами. Джерелом вітаміну А є каротин зелених кормів, сіна, трав’яного борошна, червоної моркви і силосу, вітаміну D – високоякісне сіно бобових (люцерни, конюшини, еспарцету), силос.

     ТЕХНІКА ГОДІВЛІ ТА ПОРЯДОК ЗГОДОВУВАННЯ КОРМІВ

       В літній період застосовується прогресивний метод згодовування зелених кормів для свиного поголівя. Зелену масу з успіхом згодовують у великій кількості, особливо в літніх таборах. Літньо-табірне утримання дозволяє вводити в раціон такі корми не тільки не тільки на малих і середніх фермах але і на промислових комплексах.
        Основною умовою підвищення згодовування зеленої маси і її поживності є організація продуктивності зеленого конвеєра. Схеми зеленого конвеєра можуть бути різними в залежності від посівного матеріалу та інших умов.
         В літніх таборах ферм і комплексів підгодівля свиней зеленою масою забезпечується за рахунок багаторічних трав – люцерни та конюшини. Траву краще згодовувати у вигляді пасти в суміші з іншими кормами. Для приготування пасти використовують подрібнювачі „Волгар 5” та інші.
         Поряд із стаціонарним утриманням у літній період, свиней утримують також з використанням пасовищ. Такий спосіб утримання з успіхом використовують у племінних або невеликих господарствах, що позитивно відображається на відтворних функціях тварин: у свиноматок зменшується прохолося, рідше спостерігається ускладнення при опоросах, менше буває мертвонароджених поросят, підвищується молочність свиноматок.

Правила випасання та розпорядок дня при пасовищному утриманні.

          Пасуть тварин спочатку 1 – 2 години на добу, поступово збільшуючи тривалість випасу на 8 – 10-й день. Виганяють свиней на пасовище двічі на день: вранці після спадання роси та в другій половині дня, коли спадає спека. В літні жаркі дні (червень-липень) свиней слід пасти з 4 – 5-ї години ранку і з 15 – 16-ї год., у серпні-вересні – з 6 – 7-ї години ранку і з 15 – 17-ї години.  Загальна тривалість денного випасання свиней становить 6 – 8 годин, по 3 – 4 години за один раз. Зазначені строки перебування свиней на пасовищі орієнтовні, оскільки вони залежать від кліматичних умов і якості травостою. На доброму пасовищі свині наїдаються за 1 – 1,5 години, коли вони починають рити землю або погано пастись, їх слід загнати в табір.
        Поросним свиноматкам за тиждень до опоросу і через 4 – 5 днів після нього свіжоскошену траву слід згодовувати із годівниць і випускати тільки для коротких прогулянок. На 6-й день після опоросу свиноматок можна виганяти на пасовище невеликими групами по 4 – 5 голів два рази на день і тримати не більше 30 хв щоразу. В подальшому тривалість випасання подовжують, доводячи його до 1,5 год. У період дощів свиней слід випасати на природних пасовищах зі щільною дерниною. Не можна випасати їх на ділянках, засіяних багаторічними травами у рік їх висіву, а також пізньої осені, оскільки рослини, що йдуть в зиму, погано перезимовують.
         Орієнтовна потреба в пасовищах на добу для 1 голови становить, м2 : відлучених поросят – 1,5-2,5; ремонтних свинок і молодняка на відгодівлі – 2,5-5: свиноматок і кнурів – 6-10.
           Встановлено, що за рахунок випасання потреба свиней у протеїні забезпечується на 40-60%, а загальною поживністю на 20-50%. Тому при табірно-пасовищному утриманні свиней необхідно обовязково підгодовувати концкормами і скошеною зеленою масою сіяних трав. Так, поросних свиноматок підгодовують один раз  з розрахунку 1-1,5 кг концкормів і 2-2,5 кг зеленої маси, а підсисним дають двічі відповідно по1-2 і 1-1,5 кг за кожну годівлю. Відгодівельному і ремонтному молодняку за день згодовують від 0,7 до 1,5 кг концкормів і   1,5 – 2 кг зеленої маси.
            Згодовують концентровані корми свиням не раніше як через 1-1,5 год після повернення їх з пасовища, щоб свині не повертались раніше з пасовищ, а максимально використовували їх.
            Оптимальна кількість тварин в одній кормовій групі на пасовищі може бути такою, голів: холості й поросні свиноматки – 70, підсисні з поросятами – 30, відлучені поросята – 200, ремонтний і відгодівельний молодняк – 100.
             При широкому використанні у годівлі свиней  зеленої маси раціони тварин потрібно контролювати й балансувати. Особливо за такими мінеральними речовинами, як кухонна сіль, фосфор, кобальт, мідь, цинк, марганець. Сіль, фосфати, кісткове борошно, крейду, мелене вапно свиням дають разом з концкормами.
             Поросятам-сисунам у порядку підгодівлі можна давати крейду, кісткове борошно, червону глину, деревне вугілля з листяних порід. Зазначені мінеральні корми поросятам дають у низеньких коритцях у підгодівельних відділеннях станків.
             Напування тварин в літній період має велике значення, тому організації безперервного  надходження свіжої доброякісної води надають особливе значення.
             Для напування свиней табори забезпечують автонапувалками або необхідною кількістю корит для води. Загальна потреба в автонапувалках – одна напувалка на 20-25 голів. Якщо у господарстві немає можливості користуватись централізованим водопостачанням, то при організації водопою свиней використовують пересувні цистерни, різні місткості, які з’єднують з автонапувалками трубами. Добова потреба свиней у воді становить, л на голову: кнурів-плідників – 10, свиноматок холостих і поросних – 12, свиноматок підсисних з приплодом – 20, відлучених поросят – 2, ремонтного та відгодівельного молодняка – 6. Потреба у воді і продуктивність тварин залежить від температури води. Як дуже холодна, так і тепла вода погано задовольняє спрагу й слабо стимулює секреторну функцію органів травлення. Оптимальною вважається температура води 10 - 16ºС.

Розрахунок зеленого конвеєра для свинарської ферми.

                У зеленому конвеєрі для лісостепової зони України найбільше повинні використовуватись багаторічні бобові трави (люцерна, еспарцет, конюшина) і їх сумішки з багаторічними злаковими травами (тимофіївка, вівсяниця, тонконіг, райграс). Зелена маса цих рослин багата на білки, вітаміни, мінеральні речовини, її охоче поїдають свині. Ці рослини рано відростають весною і дають корми протягом майже всього літа, стійкі проти витоптування, добре відростають після спасування і є добрими попередниками для інших культур, збагачуючи грунт азотом.
                 З однорічних бобових культур для конвеєра можна використовувати яру чи озиму вику, сою, горох, чину, а з однорічних злакових – озиме жито, кабачки, кормові гарбузи і ін.
                 Орієнтовна схема зеленого конвеєра лісостепової зони України  подана нижче у таблиці:


Таблиця
Орієнтовна схема зеленого конвеєра для
свиней у районах зони Лісостепу України

Культура
Час посіву
Час використання
початок
кінець
Топінамбур, озимі хрестоцвіті
Минулих років
01.04
05.05
Озиму жито, озима вика
20-25.08
05.05
15.05
Люцерна
Минулих років
10.05
10.06
Конюшина
Минулих років
15.05
15.06
Вика, чина, овес першого строку висіву
5-10.04
10.06
25.06
Люцерна, отава першого укосу
5-10.04
20.06
05.07
Вика, овес другого строку висіву
25-30.04
20.06
05.07
Кукурудза, горох першого строку висіву
5-10.05
05.07
20.07
Чина або вика яра, суданка першого строку висіву
5-10.05
05.07
20.07
Кабачки, кормова капуста, турнепс
5-10.05
20.07
10.09
Гарбузи, кормова капуста, турнепс
5-10.05
25.08
10.11
Кукурудза (вика, овес) - післяжнивні
10.07
10.09
05.10

Запитання і завдання для самоконтролю:

1.     Які є типи годівлі свиней?
2.     Що Що таке загальна поживність раціону?
3.     Як впливають незамінні амінокислоти і вітаміни на продуктивність свиней?
4.     Як впливають грубі і соковиті корми на продуктивність свиней?

Немає коментарів:

Дописати коментар