неділю, 12 березня 2017 р.

ТЕМА №11. Технологія відгодівлі свиней.



Основні фактори, що визначають особливості,
інтенсивність і ефективність відгодівлі

          Свині на відгодівлі становлять основну частину поголів'я товарної ферми, займають багато приміщень і споживають близько 70% загальної кількості кормів. Тому рентабельність свинарства значною мірою визначається раціональною організацією виробництва й інтенсивністю відгодівлі. До основних факторів, які визначають ефективність відгодівлі, належать  порода, здоров'я, вік тварин, годівля, корми тощо.
        
     Порода. Чистопородні свині яких розводять в Україні за відповідних умов годівлі та утримання мають досить високу  продуктивність. Свині вітчизняних та більшості зарубіжних порід, а також їх помісі характеризуються високою  скороспілістю і придатністю для всіх видів відгодівлі. При інтенсивній відгодівлі до 7 – 8 місячного віку тварини досягають живої маси 100-120 кг, витрати на 1 кг приросту становлять не більше 4,5 корм.од. Свині, які протягом ряду поколінь безсистемно розмножувалися і вирощувалися в умовах недогодівлі і поганого утримання, такої маси досягають тільки у віці старше року при витраті на 1 кг приросту 8 – 10 корм.од. і більше. М'ясо таких свиней грубе, з товстим шаром підшкірного сала. При поліпшенні годівлі та умов утримання скороспілість у них дещо підвищується, але все-таки залишається нижчою, ніж у тварин, яких систематично  селекціонували на підвищену скороспілість та високу якість м'яса і які були вирощені в умовах повноцінної годівлі та доброго утримання. Рентабельність свинарства залежить від одночасного поліпшення умов годівлі, утримання, заміни малопродуктивних тварин високопродуктивними.
        
                  Навіть у рамках однієї породи спостерігається велика різниця у відгодівельних та м'ясних якостях, які зумовлені спадковими  особливостями ліній та родин свиней.
                  
                 Результати дослідів показують, що у стаді  є великий селекційний потенціал, який дає можливість поліпшувати скороспілість свиней та їх м'ясні якості.
        
                   Відгодівля помісних свиней, одержаних у результаті схрещування двох заводських порід, при повноцінній годівлі дає кращі результати, ніж відгодівля чистопородних вихідних тварин. За скороспілістю помісний молодняк на 10-12 % переважає чистопородних ровесників живої маси 100-120 кг помісі  досягають на 15-20 днів раніше і на 1 кг приросту витрачають на 0,4-0,6 корм.од. менше, ніж тварини вихідних порід. Ще більший ефект гетерозису дає гібридизація.
        
           Гібридний молодняк  живої маси 100 та 120 кг досягав відповідно у 172- та 193-денному віці, або на 23 та 32 дні раніше, ніж молодняк великої білої породи, і на 19 та 7 днів раніше, ніж помісні  підсвинки.

Таблиця
М'ясні та відгодівельні якості потомства кнурів

за лініями та за  родинами свиноматок





Лінії та родини
Кількість свино-
маток, голів
Вік досягнення
маси 95 кг, днів
Середньодобовий
приріст, г
Витрати кормів,
кормових одиниць
Товщина шпику над
6-7-м грудними хребцями,мм
Довжина напівтуші,
см
Маса заднього
окорока, кг

Площа м'ясного вічка, см2
Карпа
Свата
Дельфіна
Самсона
Сталактика
Терка
Драчуна
Матті
Чарівниці
Тайги
Чорна птички
Беатриси
Герані
Хунки
Тайги
108
80
76
48
48
48
36
28
104
84
64
60
56
52
44
180,5
198,9
186,6
201,2
201,2
192,5
206
176,7
192,3
191,2
194,6
190,6
189,9
197,1
202,6
823
700
770
734
704
727
691
782
714
769
745
763
789
712
701
3.71
4,15
3,75
4,09
4,3
4,14
3,9
3,51
3,96
3,92
4,02
3,86
3,83
4,06
4,29
29,9
29,2
29,3
31,3
30,8
28,8
30,4
30,0
30,2
29,9
30,6
29,6
30,2
29,1
29,2
92,7
88,7
91,6
90,5
89,3
88,7
91,4
93,6
91,5
91,0
90,9
91,4
91,7
90,6
83,4

10
9,9
10,1
9,9
9,8
10,1
10,1
11,2
10,4
10,1
10
9,8
10
10,1
9,8
31
26,5
30,7
29,7
28,2
25,6
28,2
29,0
29,3
29,8
28,7
28,6
29,7
27
26,8

         Середньодобовий приріст за час відгодівлі у гібридів досяг 728 та 785 г, або на 11 і 15 % більше, ніж у чистопородних, і на 7 та 12 % більше, ніж у  помісей.  На 1 кг приросту гібридний молодняк витратив відповідно 3,57-3,77 корм.од., або на 0,42-0,46 корм.од.менше, ніж чистопородний, і на 0,34-0,42 корм.од. менше, ніж помісі. Особливо слід відмітити значне поліпшення

м'ясних  якостей у гібридних підсвинків, забитих при досягненні живої маси 100,120, та 130 кг. Товщина підшкірного шпику на рівні 6-7 –го грудних хребців знижується відповідно до 27; 29 та 34 мм, або  на 5-9 мм менше, ніж у підсвинків великої білої породи. Вміст м'яса у тушах гібридів становить відповідно 62,6; 59,1 та 56,3 %, що в усіх випадках відповідає вимогам стандарту на м'ясних свиней і на 7,6 – 7,3 % більше, ніж у тушах свиней великої білої породи, забитих при досягненні живої маси 100,120 та 130 кг.
         Здоров'я. Незалежно від породи тільки здорові, конституційно міцні тварини мають високу скороспілість та добрі  показники оплати кормів продукцією. Свині, уражені легеневими, шлунково-кишковими та інвазійними захворюваннями, характеризуються низьким приростом живоїмаси і в 2-3 рази гірше здорових тварин оплачують корми продукцією. Молодняк добре розвинутий в підсисний період та після відлучення, швидко відгодовується.
         Вік тварин. Залежно від інтенсивності розвитку у свиней м'язової, кісткової та жирової тканин, що пов'язано з віком, виділяють три періоди відгодівлі.
         Перший період – від народження тварини до 7-8 місячного віку. В цей період посилено розвивається м'язова та кісткова тканини, відкладення жиру незначні. При забої 7 – 8 місячних свиней одержують напівсальні м'ясні туші, м'ясо ніжне, містить жирові прошарки, товщина сала 3-4 см. В окремих випадках свині цього віку можуть бути відгодовані і до жирних кондицій.
         Другий період – від 7-8 до 12-14 –місячного віку. Нарощування м'язової та кісткової тканин продовжується, але вже  повільно, збільшується відкладання жиру. При забої тварин у кінці цього періоду відгодівлі одержують напівсальні м'ясні теші, м'ясо  ніжне, містить жирові прошарки, товщина сала 4-6 см. В окремих випадках свині цього віку можуть бути відгодовані і до жирних кондицій.
         Третій період -  від 14-16-місячного віку до забою тварин. У таких свиней майже повністю припиняється ріст м'язової та кісткової тканин. Весь надлишок поживних речовин, які надходять в організм, використовується для відкладання жиру. У цей період від свиней одержують жирне м'ясо з товстим шаром підшкірного сала. (більше 6 см).
         Кастрація кнурів перед початком їх відгодівлі давно стала обов'язковим заходом, що сприяє успіху відгодівлі, а після кастрації кнур стає спокійним, не турбує інших тварин, краще поїдає корми, витрачає менше енергії, приріст живої маси і забійний вихід підвищуються. М'ясо стає значно ніжнішим та смачнішим, специфічний запах, властивий м'ясу некастрованих самців, зникає.
         Утримання.  При утриманні свиней в одній секції великими групами (по 300-500 тварин і більше) середньодобовий приріст живої маси знижується, тривалість  відгодівлі, оплата кормів продукцією і загальна собівартість  свинини підвищуються . З метою  інтенсифікації відгодівлі в більшості спеціалізованих свинарських господарств свиней на відгодівлі розміщують в станках по 25-30 голів. При повноцінній годівлі свині на відгодівлі досягають 110-120 кг у 220-230—денному  віці (табл.70,71,72) при середньодобовому прирості живої маси 550-650 г і витратах на 1 кг приросту 4 корм.од. При утриманні в станках по чотири тварини 100 кг живої маси можна досягти за 180 днів і раніше при середньодобовому прирості 700-800 г витратах на 1 кг приросту менше 4 корм.од.
         Таблиця 
Результати відгодівлі свиней при утриманні їх різними групами
(За Голосовим І.М., Заболотним І.І., Пляшенко С.І.)

Кількість тварин у
групі
Середня маса тварин, кг
Приріст маси на 1 голову
Витрати
кормів на
1 кг приросту ма-
си, корм.од.
з початку
досліду
наприкінці
досліду
абсолютний,
кг
середньо-
добовий, г
10
25
50
150
200
31,1
32,4
30,0
31,0
30,2
88,3
82,2
79,2
78,4
67,4
57,2
50,2
49,0
47,4
37,0
544
496
467
751
357
5,01
5,19
5,35
5,81
6,84

Таблиця
Результати відгодівлі свиней при різній щільності їх розміщення
Площа
станка на 1 гол. м2

Середня маса тварин,кг
Приріст маси на 1 голову
Витрати
кормів на
1 кг приросту
 маси, корм.од
з початку
досліду
наприкінці
досліду
абсолютний,
кг
середньо-
добовий,
г
0,35
0,50
0,65
0,80
46,8
47,6
46,5
46,2
93,6
103,8
105,3
107,1
46,8
56,2
59,8
60,9
472
512
563
570
5,92
5,36
5,10
4,95

Годівля.  Неповноцінність раціону за вмістом енергії, протеїну, незамінних амінокислот, вітамінів і мінеральних речовин призводить до зниження середньодобового приросту живої маси, збільшення тривалості відгодівлі, перевитрати кормів і підвищення собівартості свинини. Найвигідніша в більшості випадків  інтенсивна відгодівля свиней, яка забезпечує одержання 600-700 г середньодобового приросту. При цьому на 1 кг приросту витрачають мінімальну кількість кормів і собівартість свинини буває низькою.
Інколи економічно виправдано одержувати  невисокий середньодобовий приріс живої маси, застосовувати тривалий період відгодівлі і перевитрату  поживних речовин при використанні малоцінних, але дуже дешевих кормів (харчові відходи та побічні продукти різних виробництв), ніж одержувати високий припіст при годівлі дорогими кормами. Це питання необхідно вирішувати, виходячи з конкретних умов.
Залежно від стану кормової бази в господарстві відгодовувати свиней можна тільки концкормами або сумішшю різних кормів (концкорми, соковиті і грубі корми, харчові відходи тощо). На великих  комплексах найінтенсивнішим є концентратний тип відгодівлі свиней спеціальними комбікормами, збалансованими за всіма елементами живлення.
Таблиця
Середньодобові прирости маси свиней на відгодівлі
при різній температурі, г
Маса тварин, кг

Температура повітря у  свинарнику, °С
4,4
10
15,6
21,1
26,7
32,2
37,8
45,0
67,5
90,0
-
576
540
620
666
712
715
795
866
907
980
1010
895
825
760
635
516
398
175
-80
-348

Для швидкого нарощування виробництва м'яса та при відсутності концкормів у більшості господарств доцільно використовувати корми власного виробництва та змішаний тип годівлі, при якому концкорми становлять 50-7-%, соковиті корми, трава та харчові відходи – 25-45, трав'яне борошно і зернові відходи – 3,5 % від загальної поживності раціону. Харчові відходи в раціоні свиней на відгодівлі можуть досягати 30-45 % загальної його поживності. Практика свідчить, що кращі результати одержують при згодовуванні свиням напіврідких кормів (вологість не більше 65-75 %). Згодовування рідких кормів не сприяє одержанню високого приросту живої маси. Якщо вологість мішанок становить  50-62%, то загальна кількість сухих речовин раціону в перерахунку на одну тварину за добу зменшується на 40-50%. Свині відчувають голод і за 1-1,5 год. до годівлі й протягом 1-1,5 год. після неї дуже непокояться. В результаті середньодобовий приріст знижується. При годівлі сухими кормами відзначають їх великі витрати, знижується споживання й зменшується приріст.

Вплив кормів на якість свинини

Корми які використовують для відгодівлі свиней, за своїм впливом на якість свинини поділяють на три групи:
Перша група -  це корми, які сприяють одержанню свинини високої якості. Із зернових до них відносять ячмінь, пшеницю, жито, горох, люпин, просо, із соковитих – моркву, цукрові, напівцукрові та кормові буряки, гарбузи, комбінований силос; із зелених кормів – люцерну, конюшину, сераделу, еспарцет, вико- та горохово-вівсяні суміші; з кормів  тваринного походження – збиране молоко, сколотини, сироватку, м'ясне і м'ясо-кісткове, у невеликій кількості – рибне борошно. Ці  корми також ослабляють негативну дію деяких інших кормів.
Друга група – гречка, кукурудза, пшеничні висівки, картопля, патока, картопляна м'язга. При відгодівлі  свиней винятково на цих кормах одержують м'яке сало та несмачну свинину. Якщо раціони свиней на 50-60% (за загальною поживністю) складаються з кормів другої групи, а іншу частину становлять корми першої, то одержують м'ясо доброї якості.
До третьої – відносять корми, які різко погіршують якість м'яса та сала через високий вміст рослинних жирів та сильного  специфічного  запаху.До таких кормів відносять сою, овес, макуху, шроти, барду, рибу та борошно з неї (при великих дозах), відходи рибної промисловості. При включенні в раціон відгодівельних свиней значної кількості цих кормів одержують свинину дуже низької якості, яка непридатна для консервування та тривалого зберігання.
Якщо корми цієї групи в раціоні становлять не більше 25% (за загальною поживністю) і не менше 50% припадає на корми першої групи, то можна одержати м'ясо досить доброї якості (для цього за два місяці до забою корми третьої групи з раціону вилучають).
Окремі  інгредієнти комбікормів, які добре збалансовані за елементами живлення, на якість свинини негативно не впливають.
У зв'язку з переходом народного господарства країни на ринкові відносини значення якісних характеристик м'яса буде постійно зростати, тобто якість продукту буде визначати ціну на нього, а значить,  і економічні показники виробництва продукту.
За кордоном проведена значна робота щодо вивчення впливу окремих кормів на продуктивність свиней та якість продукції. За даними І. Єсперсена та  Я. Клаусена (15), які вивчали свинарство Данії, ячмінь, пшениця, жито та овес сприятливо впливають на якість свинини. Якщо у концентрованому  кормі міститься більше ніж 1/3 кукурудзи, то свинина стає маслянистою. Невелика кількість коренеплодів позитивно впливає на якість свинини; згодовування їх у великих кількостях збільшує період відгодівлі і надає дряблості та м'якості шару шпику в хребетній частині. Варена картопля при  годівлі в помірних дозах надає свинині щільності, білого кольору та приємного смаку. При посиленій годівлі буряками дещо сповільнюється процес відгодівлі, а шпик у ділянці хребта стає значно м'якшим, ніж при годівлі зерном та збираним молоком. Використання м'ясо-кісткового борошна при посиленій годівлі буряками також негативно впливає на консистенцію і вигляд свинини. Годівля харчовими відходами також значною мірою негативно впливає на якість одержаної свинини.
Особливий інтерес являє собою протеїнова підгодівля. Встановлено, що збиране молоко є найбагатшим протеїновим кормом, якщо необхідне виробництво свинини найвищої якості (за смаком, чистотою, білим кольором та щільністю консистенції).
Свині, які одержують у вигляді протеїнової підгодівлі сироватку, розвиваються так само добре, як і при годівлі збираним молоком, і від них одержують свинину доброї якості.
При заміні відвійок рибним борошном слід враховувати, що коли в останньому міститься більш як 7 % жиру, воно зовсім непридатне для відгодівлі свиней.
При годівлі свиней рибним борошном, яке містить близько 2 % жире, одержують свинину незадовідьної якості. Але знежирене рибне борошно при невеликих даванках  не погіршує якості свинини. Бекон від свиней, яких годували таким борошном, майже не відрізняється від бекону тварин, які одержували  у вигляді протеїнової підгодівлі  збиране молоко. Якщо при дослідженні ні в одній  із проб бекону від свиней, яким давали збиране молоко, не було виявлено неприємного смаку, то в деяких пробах бекону від тварин, що одержували дуже знежирене рибне борошно, було відмічено рибний присмак і саме у тих випадках, коли свиням у великих кількостях згодовували соковиті корми. Навіть у таких випадках, коли рибне борошно не використовували після досягнення підсвинками живої маси 60 кг,  все-таки не вдалося уникнути його негативного впливу на якість бекону (табл.).
Таблиця
Вплив згодовування концентрованих кормів, багатих на білки,
на консистенцію  і смак свинини
Корми,які використовують
як протеїнову підгодівлю
Соковиті
корми
Йодне
число
Бал за смак свинини
Неприємний
присмак бекону,
% проб
свіжа
солона
Збиране молоко

Багате на жир рибне борошно в
раціоні постійно
Багате на жир рибне борошно до
60 кг, потім збиране молоко
Дуже знежирене рибне борошно
постійно в період відгодівлі
Дуже знежирене рибне борошно до 60кг, потім збиране молоко
М’ясо-кісткове борошно

Соєвий шрот (0,48% жиру)
Збиране молоко + соєвий шрот(1:1)
Сироватка + соєвий шрот, 1:1


Відсутні
Є
Відсутні
Є
Відсутні
Є
Відсутні
Є
Відсутні
Є
Відсутні
Є
Відсутні
Відсутні
Відсутні
58,8
59,1
62,1
63,6
58,8
61,3
59,4
59,0
59,9
58,6
59,6
60,7
58,9
59,0
59,1
4,6
4,5
3,8
3,4
4,4
3,9
4,3
4,3
4,4
4,4
4,1
4,4
4,2
4,7
4,6
4,5
4,6
2,9
2,6
4,0
3,6
4,0
4,1
4,4
4,2
4,1
4,2
4,1
4,6
4,5
_
-
94, рибний
97, рибний
30, рибний
69, рибний
13, рибний
21, рибний
7, рибний
3, рибний
11
6
11, прогірклий
-
-
         П р и м і т к а: Багате жиром рибне борошно містить більше 7%, а дуже знежирене – близько 0,5 % жиру.
        
Слід завжди пам’ятати, що коли при  годівлі свиней дуже знежиреним рибним борошном досягнуті добрі результати, можливість погіршення якості свинини не виключена.
Дослідження датських вчених показали, що змінювати збиране молоко багатими на протеїн кормами  рослинного походження можна повністю, оскільки вплив цих кормів на смакові якості свинини є в основному нейтральним.
При годівлі люпиновим шротом та горохом також одержують якісну свинину. Соєвий шрот надає свинині доброї консистенції і доброї якості. З невеликою кількістю збираного молока чи сироватки він надає свинині відмінної якості.
Значною мірою на смак свинини впливає дрібна риба та відходи рибопереробної промисловості, в деяких випадках може мати присмак риби навіть при забої після досягнення живої маси 90 кг. При дослідженні впливу корми та режиму годівлі на якість свинини слід звертати увагу не лише на консистенцію шпику, а й на колір свинини, бо не властивий м’ясу колір часто  супроводжується м’якою консистенцією, причому частіше зустрічається у свиней при відгодівлі в холодних приміщеннях.
Одним з поліпшуючих якість свинини кормом є цукор. Годівля цукром завжди підвищує якість свинини.  Якщо в останню добу перед забоєм дати свині 1-2 кг цукру чи меляси, то свинина матиме свіжий і приємний смак, а трішки просолена буде мати приємний аромат. На результати відгодівлі значною мірою впливає вітамін В12, який міститься в кормах тваринного походження (в рослинних кормах він звичайно відсутній).
Антибіотики – це специфічні продукти життєдіяльності мікроорганізмів, тварин і рослин, які мають протимікробну дію, тому у звичайних кормах вони відсутні. При годівлі антибіотиками молодих свиней, особливо взимку, приріст живої маси значно збільшується, а витрати кормів зменшуються. Використання антибіотиків влітку та при повноцінній годівлі менш ефективне.
Механізм дії антибіотиків ще остаточно не з’ясований. Більшість дослідників вважають, що безпосередньої участі в обміні речовин антибіотики не беруть,  а лише впливають на нього посередньо, стимулюючи чи гальмуючи розвиток різних мікроорганізмів, які знаходяться в шлунково-кишковому тракті. Відмічають, що при вживанні антибіотиків свині п’ють багато води і швидко жиріють.
Найчастіше в свинарстві використовують ауреоміцин, стрептоміцин, тераміцин, пеніцилін; рідше – біовіт-40 та біовіт-80 (біоміцинові препарати).
У годівлі свиней також слід широко використовувати дешеві та ефективні відходи, які одержують при приготуванні лікарських антибіотиків. З раціону свиней антибіотики вилучають за 1-1,5 міс. до забою.

Строки забою свиней

  Збільшення виробництва свинини та зниження її собівартості потребують одержання від кожної свиноматки якнайбільшої кількості живих поросят. Витрати кормів на одержання та вирощування молодняку до постановки його на відгодівлю слід враховувати при визначенні витрат кормів на одиницю продукції. Очевидно, що зі збільшенням маси реалізованого після відгодівлі молодняку витрати з розрахунку на її одиницю зменшуються.
Так, при  вирощуванні від свиноматки за рік 16 поросят на кожного підсвинка 4-місячного віку до постановки на відгодівлю витрачають близько 230-240 корм.од. При реалізації молодняку,  який досяг живої маси 50 кг, з розрахунку на 1 кг останньої припадає  4,8 корм.од.; при реалізації молодняку живою масою 90 кг – 2,6; 120 кг – тільки 2 корм.од.
Спеціальні дослідження та практика господарств свідчать, що забій свиней живою масою менше 90 кг економічно недоцільний, оскільки значно збільшується собівартість продукції.
При сучасних цінах на беконну свинину найбільш економічно вигідно реалізувати молодняк беконної кондиції при досягненні ним 95-100 кг, а частину молодняку відгодовувати до 110-120 кг. У кожному конкретному випадку питання про строки продажу молодняку уточнюють залежно від виробничого завдання та попиту на свинину певної якості, від стану кормової бази та інших господарських умов.
М’ясна відгодівля.  У практиці свинарства нашої країни м’ясна відгодівля  є найпоширенішою. На відгодівлю ставлять молодняк у 3-4 –місячному віці при досягненні живої маси 30-40 кг. Відгодівлю ведуть залежно від прийнятої технології до 100-120 кг, при цьому товщина шпику над 6-7-м грудними хребцями не повинна перевищувати 4 см. Для відгодівлі придатний молодняк усіх порід та помісі від різних поєднань порід. Як правило, молодняк порід м’ясного напряму  продуктивності відгодовують до досягнення живої маси 110-120 кг, м’ясо-сального – 100-110, сального – 90-100 кг. Саме відгодівля до таких вагових категорій економічно найдоцільніша.
При м’ясній відгодівлі метою є одержання від молодняку високого приросту і добрих м’ясних туш із соковитим ніжним м’ясом та невеликою кількістю щільного підшкірного сала.
Найвигідніша  м’ясна відгодівля тоді, коли приріст живої маси свиней становить 600-700 г за добу і молодняк досягає живої маси 100-120 кг у 6,5-7,5 –місячному віці при витраті  на 1 кг приросту не більше ніж 4,0-4,4 корм.од.
Із-за недостатньої кормової бази в багатьох господарствах відгодівлю свиней ведуть при низьких середньодобових приростах живої маси, що подовжує строки відгодівлі, збільшує витрати  на виробництво свинини. Крім того, подовження строків відгодівлі за рахунок неповноцінної годівлі негативно впливає на якість свинини, бо вона стає грубою та жирною. Якість туш, тобто вміст у них м’яса та сала, змінюється залежно від віку тварин, рівня годівлі та умов утримання. У таблиці  наведено дані про склад приросту в різні вікові періоди (за Доброхотовим Г.М. та Нетесою А.І.).

Таблиця

Склад приросту свиней залежно від віку, %

Показники

Вік, міс.
4
8
10
12

Вода

Білок
Жир
Зола
Енергетичність 1 кг
приросту, ккал
59,11
13,02
24,44
3,43
3063
44,45
13,92
39,58
2,05
4556
23.06
6,18
65,74
2,03
6598
22,02
3,16
73,28
1,54
7142
У складі приросту молодих свиней питома вага води значна у результаті того, що приріст у молодому віці відбувається в основному за рахунок м’язової тканини, яка включає 70 % води. При збільшенні в складі приросту питомої маси жиру вміст води знижується, калорійність свинини підвищується. Молодняк, одержаний від схрещування двох і більше високопродуктивних порід свиней, при інтенсивній відгодівлі проявляє значно вищий приріст, як правило, з меншими витратами кормів і в короткі строки досягає реалізованої живої маси порівняно з вихідними породами. Молодняк при м’ясній відгодівлі годують згідно з науково обгрунтованими нормами (табл.). В Україні залежно  від кліматичних та господарських

Таблиця

Норми потреб молодняку при м’ясній відгодівлі




Показники
Жива маса, кг
15-25
25-37
37-53
53-70
70-88
88-110
Середньодобовий приріст, г
300-400
350-450
450-550
550-600
600-650
650-700
Кормові одиниці
Перетравний протеїн,г
Клітковина, г
Амінокислоти, г:
лізин
метіонін+ цистин
триптофан
Мінеральні речовини:
кухонна сіль
кальцій
фосфор
Вітаміни:
каротин, мг
D, MO
рибофлавін, мг
нікотинова кислота, мг
пантотенова кислота,мг
В12 мкг
1,6
190
95

12,1
8,9
2,1

16,0
10,0
8,0

5,0
355
3,8
19
15,8
15,8
1,9
221
115

13,3
9,2
2,3

19,0
12,0
9,0

7,0
432
4,2
23
19,2
19,2
2,4
260
164

15,5
9,9
2,8

22,0
14,0
10,0

8,0
470
4,6
23,5
21,2
21,2
2,8
294
196

16,6
11,2
3,1

27,0
16,0
12,0

15,0
560
5,0
28
25,2
25,2
3,5
330
264

17,6
12,6
3,2

33,0
19,0
14,0

15,0
680
5,9
33
29,7
33,0
3,8
342
304

18,2
13,0
3,3

35,0
20,0
16,0

15,0
760
6,8
38
34,2
38,0
умов склалися такі типи годівлі свиней: концентранратний, концентратно-картопляний, крнцентратно-коренеплідний, концентратно-силосний, відгодівля з використанням харчових відходів. Тип годівлі суттєво впливає на структуру раціону (табл.).
Таблиця
Орієнтовна структура раціонів для  м’ясної відгодівлі свиней,
% за загальною поживністю

Тип годівлі

Зимові раціони
Літні раціони
суміш
концкормів


соковиті
корми
трав’яне
борошно
корми
тваринного
походження
суміш
концкормів
зелені та
соковиті
корми
корми
тваринного
походження

Концентратний

Концентратно-
картопляний
Концентратно-
коренеплідний
Концентратно-
силосний
З використанням
харчових відходів
82-90
60-65

72-75

70-75

64-69
0-12
29-34

17-22

22-27

25-30
5-7
3

3

-

3
3
3

3

3

3
85-97
70-75

75-80

75-80

70-75
0-12
22-27

17-22

17-22

22-27
3
3

3

3

3
         Концентратний тип годівлі поширений у регіонах, де переважає  виробництво зернових культур, і на великих свинарських підприємствах незалежно від місця їх розташування. Зернові корми краще згодовувати у вигляді  спеціальних комбікормів, які забезпечують одержання максимального приросту. Такі корми  виробляють на спеціалізованих комбікормових заводах або за спрощеною рецептурою безпосередньо в господарствах (табл.).                                                                        Таблиця
Склад (% за масою) та поживність комбікормів
для м’ясної відгодівлі
Інгредієнти

Комбікорм для свиней при живій
масі
до 50 кг
від 50 до 100кг
Ячмінь (кукурудза)
Шрот соняшниковий
Борошно:
трав’яне
рибне
Крейда
Кісткове борошно
Сіль з мікроелементами
В 1 кг міститься:
кормових одиниць
перетравного протеїну
лізину, г
метіоніну, г
цистину, г
триптофану, г
клітковини, г
Мінеральних речовин, г:
кальцію
фосфору
Вітамінів, мг:
каротину
В2
В3
В5
82,7
8,0

3,0
5,0
0,8
-
0,5

1,13
120
7,4
3,2
2,6
2,1
54

8,0
5,4

24
1,8
7,8
43
86,6
8,0

3,0
-
1,2
1,0
0,2

1,15
100
5,25
2,5
2,2
1,9
57

8,0
5,6

24
1,5
7,4
41
         Концентратно-картопляний тип годівлі практикують  у Білорусії,  на заході Росії та України, де вирощують  велику кількість картоплі. Картопля є добрим вуглеводним кормом, органічна речовина якого засвоюється на 90 %, але бідним на протеїн, мінеральні речовини і вітаміни.
У зв’язку з тим, що картопля містить мало білка, в раціони необхідно включати високопротеїнові корми – горох, макуху, відвійки, рибне та м’ясо-кісткове борошно, а для забезпечення вітамінами – трав’яне борошно з бобових культур, а в літній період – зелену масу.
         Згодовують картоплю у запареному та розім’ятому вигляді в суміші з концкормами. При великій питомій вазі картоплі в раціоні свиней рекомендується годувати не менше трьох разів на добу.     Орієнтовні раціони
для годівлі свиней при м’ясній відгодівлі наведено в таблиці .
Орієнтовні раціони для м’ясної відгодівлі свиней
при зерново-картопляному типі відгодівлі

Корми
Жива маса, кг
15-25
25-37
37-53
53-70
70-88
88-100
Середньодобові прирости, г
300-400
350-450
450-550
550-600
600-650
650-700
уміш зерна злаків,кг
Горох, кг
Макуха лляна, кг
Картопля, кг
Трав’яне борошно, кг
Рибне борошно, кг
Крейда, г
Кісткове борошно, г
Кухонна сіль, г
Кормовий концентрат
вітаміну В12, мг
Кормовий концентрат
вітаміну D2, МО
Кормовий гризин, г
У раціоні міститься:
кормових одиниць, кг
перетравного протеїну,г
лізину,г
метіоніну + цистину, г
триптофану,г
клітковини, г
кальцію, г
фосфору, г
каротину, мг
В2, мг
В3, мг
В5,  мг
В12, мг
0,85
-
0,10
1,0
0,05
0,15
-
-
16
0,5

360

3

1,56
201
13,2
8,9
3,0
84
10,1
8,5
7,7
3,6
16,4
49,1
18,7
0,86
0,10
0,20
1,50
0,10
0,10
10
-
19
0,7

432

4

1,94
232
14,25
9,7
3,7
113
12,2
9,0
15,4
4,0
30,2
49,9
23,3
0,9
0,2
0,2
2,5
0,1
0,07
15
5
22
-

540

7

2,40
256
15,63
10,1
4,1
129
14,6
10,3
15,4
4,7
29,4
76,9
-
0,85
0,20
0,3
3,5
0,2
0,05
17
10
27
-

560

8

2,81
296
17,79
11,61
7,6
164
17,2
12,1
30,8
5,8
35,9
92,5
-
0,8
0,3
0,3
5,0
0,2
0,05
18
14
33
-

660

10

3,32
335
19,10
12,86
8,2
176
19,2
14,1
30,8
6,3
45,0
112
-

1,9
0,2
0,3
3,0
0,1
-
18
23
35
-

760

12

3,80
350
19,0
13,62
6,1
225
20,1
16,0
15,4
6,0
40,7
108,2
-

            У районах, де вирощують велику кількість цукрових буряків, частину їх використовують для годівлі свиней в натуральному вигляді, як компонент у комбінованому силосі та в сухому вигляді. Крім коренеплодів, використовують також гичку буряків. До раціону молодняку на відгодівлі буряки можна вводити у кількості (за Волклп’яловим Б.П.):
                   Жива маса молодняку, кг             30-45          50-70             70-100
                   Кількість буряків, кг                     2,0-2,5       3,0-4,0           5,0-6,0
                   Відсоток за поживністю                20-25          25-35             35-45
         Сухі цукрові буряки можна використовувати як концентрований корм у суміші з ячмінною чи кукурудзяною дертю.
         Враховуючи недостатній вміст у цукрових буряках протеїну, кальцію, фосфору та вітамінів для балансування зерново-бурякових раціонів, за цими компонентами рекомендується використовувати спеціальні білково-мінерально-вітамінні добавки (табл.).
Таблиця
Рецепти БВМД для м’ясної відгодівлі свиней по зонах України, % за масою (За Коваленком М.А., Паламаренком І.К.)

Компоненти

Полісся
Лісостеп
Степ
Перший  період відгодівлі

Кормовий люпин

Горох
Шроти або макуха
Дріжджі кормові
Трав’яне борошно
М’ясо-кісткове борошно
Сіль кухонна
В 1 кг міститься:
кормових одиниць, кг
перетравного протеїну, г
лізину, г
метіоніту+цистину, г
триптофану, г
кальцію, г
фосфору, г
27
15
15
10
15
15
3

0,97
264
17,0
8,5
3,4
19,6
11,8
-
42
15
10
15
15
3

0,99
249
16,9
8,1
3,0
19,5
11,8
-
32
25
10
15
15
3

0,98
266
16,8
9,1
3,4
19,8
12,5
Другий період відгодівлі

Кормовий люпин

Горох
Штот або макуха
Дріжджі кормові
Трав’яне борошно*
Знефторений фосфат, г
Сіль кухонна,г
В 1 кг БВМД міститься:
кормових одиниць, кг
перетравного протеїну, г
лізину, г
метіоніну+ цистину, г
триптофану, г
кальцію, г
фосфору, г
32
15
15
15
15
5
3

0,96
248
15,9
7,9
3,3
20,0
11,4
-
47
15
15
15
5
3

0,98
224
15,7
7,5
2,9
19,9
11,4
-
37
25
15
15
5
3

0,96
241
15,6
8,6
3,3
20,1
12,1
*У літній період трав’яне борошно заміняють пшеничним.

         При використанні буряків слід пам’ятати, що в процесі зберігання їх поживність значно знижується і тому доцільно згодовувати буряки в натуральному вигляді восени та в першій половині зими, а в другій половині зими та весною згодовувати у складі комбінованого силосу. Вводити їх в раціони можна в таких кількостях, як і натуральні коренеплоди (табл.80).
         Напівцукрові та кормові буряки також можна використовувати при м’ясній відгодівлі, але вони менш ефективні через порівняно малу поживність цих коренеплодів.
Таблиця
Орієнтовний раціон для м’ясної відгодівлі на цукрових буряках


Корми
Жива маса, кг
15-25
26-37
38-51
62-66
67-82
83-100
Середньодобові прирости, г
300-400
350-450
400-500
450-550
500-600
550-650
Ячмінь, кг
Горох, кг
Макуха соняшникова, кг
Трав’яне борошно, кг
Корми тваринного
походження, кг
Буряки цукрові, кг
Крейда, г
Кісткове борошно, г
Кухонна сіль, г
Вітаміни:
D2, МО
В12, мкг
Антибіотики, мг
У раціоні містяться:
кормових одиниць
перетравного протеїну, г
лізину,г
метіоніну+ цистину, г
триптофану,г
клітковини, г
кальцію, г
фосфору, г
каротину, мг
D2 МО
В2, мг
В3, мг
В5,  мг
В12, мг
0,8
-
0,1
0,1
0,15

0,10
-
-
16

350
10,3
26

1,57
198
13,26
8,60
3,14
88
10,31
8,29
15
357
4,67
12,3
56,23
15,85
1,0
-
0,15
0,10
0,12

1,60
10
-
19

426
15,0
20

1,93
226
13,85
9,54
3,59
110
13,57
8,91
15
432
4,79
14,05
69,7
19,45
1,05
0,15
0,15
0,10
0,10

2,30
13
-
22

463
20,0
38

2,36
259
15,88
10,3
3,92
130
14,32
9,54
15
470
5,81
19,12
80,3
25,0
1,00
0,40
0,20
0,10
-

3,3
7
30
27

560
23,0
46

2,82
288
16,26
10,36
4,07
147
17,28
13,24
15
560
4,37
21,41
82,5
28,0
1,20
0,30
0,30
0,10
-

4,3
13
26
33

660
33,0
54

3,26
330
17,37
12,05
4,72
183
19,19
14,20
15
660
5,12
22,11
100,88
33,0
1,65
0,20
0,30
0,10
-

4,3
11
30
35

760
38,0
68

3,80
354
18,31
13,51
5,42
205
20,19
16,18
15
760
5,61
24,77
111,2
38,0

Види відгодівлі.


Беконна відгодівля.  Це особливий вид м’ясної відгодівлі, при якій  до якості продукції (а з цього і до відібраних тварин та кормів) пред’являють високі вимоги.
         Беконом називають свинину, одержану від молодих тварин і виготовлену у вигляді  спеціально розроблених та просолених особливим способом напівтуш, з яких видалені хребет і лопатки. М’ясо рівномірно пронизане прошарками жиру (так зване мармурове). Виготовляють бекон на спеціальних фабриках чи в особливих цехах великих м’ясокомбінатів.
         Для беконної відгодівлі відбирають тварин, які характеризуються скороспілістю і у 3-місячному віці досягають живої маси 25-30 кг. Перевагу віддають свиням з розтягнутою середньою частиною тулуба, оскільки із середньої частини туші одержують бекон вищого сорту (з лопаткової ділянки й окорока бекон буде гіршої якості). Закінчують відгодівлю при досягненні тваринами 6-7-місячного віку та живої маси 90-100 кг. Для цього молодняк потрібно годувати згідно з нормами з розрахунком одержання середньодобового приросту 400-500 г на початку і 600-700 г – в кінці відгодівлі  (табл.81). На 1 корм.од. раціону повинно припадати перетравного протеїну на початку 120-140 г і в кінці відгодівлі – 90-100 г.
Таблиця
Норми потреби основних поживних речовин
для беконної відгодівлі свиней, на  1 голову за добу
Жива маса,кг










Середньодобовий
приріст, г
Кормові одиниці,
кг
Перетравний
протеїн, г
Амінокислоти, г
клітковина (не
більше), г
Мінеральні
речовини,г
Вітаміни
лізин
метіонін +
цистин
триптофан
кухонна сіль
кальцій
фосфор
каротин, мг
D2, МО
рибофламін,
мг
пантотенова
кислота, мг
нікотинова
кислота,мг

В12, мкг

20
30
40
50
60
70
80
90
100

400
400
500
500
600
700
700
700
750

1,5
1,8
2,3
2,6
2,8
3,3
3,5
3,7
3,9

200
225
260
295
320
340
350
365
375

12,82
13,50
15,61
17,73
17,93
18,16
18,63
19,44
20,0



8,01
8,58
2,92
11,26
10,67
11,35
11,67
12,17
12,50

1,92
2,16
2,50
2,83
2,98
3,17
3,36
3,43
3,60

90
108
161
182
196
264
280
296
312

15
18
25
25
30
35
35
40
45

10
11
12
13
14
15
18
19
20

8
9
9
10
11
13
14
15
16

5
7
8
10
12
15
15
20
22

300
360
460
520
560
660
700
740
780

2,7
3,2
4,14
4,68
5,04
5,94
6,30
6,66
7,02

13,5
16,2
20,7
23,4
25,2
29,7
31,5
33,3
35,1

15
18
23
26
28
33
35
37
39

15
18
23
26
28
33
35
37
39

            Від підсвинків, які досягли у 5-місячному віці живої маси 75-90 кг, одержують надто водянисте м’ясо, яке непридатне для виготовлення якісного бекону та тривалого його зберігання. Якщо зазначеної маси тварини досягають у 9-10-місячному віці і старше, то м’ясо стає грубим, з нього можна одержати тільки бекон ІІ сорту. Для виробництва бекону непридатні  пізньоспілі свині, молодняк, що відстає в рості, кнурці не кастровані або кастровані в 3-4-місячному віці, поросні та ті, що опоросилися, свиноматки.
         На якість бекону значною мірою впливають також корми. За два місяці до забою в раціон тварини слід максимально збільшити частку кормів, які поліпшують якість продукції: ячменю, гороху, проса, коренеплодів, трави бобових рослин, відвійок, сколотин, молочної сироватки. Економічно вигідніша беконна  відгодівля кормами та побічними продуктами переробки молока.
         Найбільшого розвитку беконна відгодівля набула в господарствах Балтії. Так, у середньому по Естонії з розрахунку на 100 ц м’яса, проданого державі, 62% припало на свинину, з них 75-80 % - на частки високоякісного бекону. В середньому на одного підсвинка, якого відгодовують до беконних кондицій від 2- до 7-місячного віку (від 15 до 95 кг), витрачають 400 корм.од.
         Особливу увагу необхідно приділяти забезпеченню беконного молодняку повноцінним протеїном. Беконну відгодівлю молодняку, як і м’ясну відгодівлю, можна організувати на концентратних, концентратно-картопляних та концентратно-коренеплідних раціонах.
         У районах Нечорноземної зони Росії, українського та білоруського Полісся беконний молодняк відгодовують на раціонах, в складі яких концкорми становлять 60-70 % , а інша частина раціону складається з картоплі, коренебульбоплодів та зелених кормів.
         При беконній відгодівлі насамперед необхідно враховувати вплив окремих кормів на якість продукції. Кращий бекон одержують при відгодівлі молодняку комбікормом, до складу якого входять ячмінь, жито, просо. Дуже якісним кормом, що підвищує щільність сала і забезпечує одержання бекону з доброю мармуровістю, є горох. Дуже добре на якість свинини впливають відвійки. При їх використанні одержують бекон вищої якості. Державні комбікормові заводи виготовляють спеціальні комбікорми для беконної відгодівлі.
         Відгодівля свиней до жирних кондицій.  До жирних кондицій відгодовують вибракуваних молодих та дорослих свиноматок та кнурів. При добрій організації така відгодівля дуже ефективна і рентабельна, що дає можливість одержувати свинину без значних витрат дорогих кормів.
          Дорослі вибракувані тварини при інтенсивній відгодівлі здатні за 2,6-3 міс. збільшувати свою початкову масу на 50-60 % при середньодобових приростах 800-1000 г.
         Головна мета відгодівлі свиней до жирних кондицій – нагромадження у тілі тварин  жиру, для чого їх відгодовують в основному вуглеводистими кормами. Для дорослих відгодівельних свиней цілком достатньо, коли в раціоні на 1 корм.од. буде припадати 60-70 г перетравного протеїну. При відгодівлі свиней до жирних кондицій в раціони можна включати досить різноманітні корми: зерно і зерновідходи, картоплю, буряки, силос, комбісилос, трав’яне борошно, траву, відходи харчової промисловості (картопляну м’язгу, жом, барду тощо).
         Незважаючи на те, що головний тип відгодівлі у нас – інтенсивна м’ясна відгодівля, в деяких господарствах продовжують відгодовувати молодих свиней до жирних кондицій. Як свідчать наука і практика, така відгодівля призводить до зниження її інтенсивності, підвищення  витрат кормів на одержання свинини і тому не може вважатися економічно виправданою.

Утримання відгодівельного молодняку та догляд за ним.

Технологія відгодівлі свиней у спеціалізованих свинарських приміщеннях відрізняється від технології на невеликих фермах.
         Для успішної відгодівлі свиней важливе значення мають розміри станків, фронт годівлі, спосіб обгородження станків тощо.
         Розміри станків повинні відповідати величині групи тварин та оптимальній щільності їх розміщення. Так, для одержання високих приростів і зменшення витрат кормів оптимальною є група з 10-15 голів. З практики передових свинарських господарств відомо, що кращі результати одержують при гніздовому утриманні молодняку на відгодівлі. При  формуванні груп поросят з кількох гнізд можна рекомендувати з’єднувати три гнізда у дві групи, що відповідно становитиме 12-15 голів у станку.
         Для одержання високих приростів к4ращим фронтом годівлі вважається такий, при якому на кожну тварину є окреме місце біля годівниці. Якщо виходити з нормативних вимог, згідно з якими для свиней на відгодівлі
 площа для відпочинку повинна бути  0,5-0,7 м2, а глибина станка – до 3,5 м, то для кожної тварини необхідно мати 0,3 м годівниці.
         При груповому утриманні свиней на відгодівлі з меншим фронтом годівлі відповідно зменшується середньодобовий приріст, значно погіршується використання кормів.
         Свиней відгодовують від 30-35 кг до 120-125 кг протягом 160-175 днів. Годівля регламентована, дворазова – ранком і ввечері. При формуванні групи на відгодівлю різниця в живій масі не повинна перевищувати 2-4 кг. У процесі відгодівлі переформування груп не рекомендується.
         Важливе значення має   вибір матеріалу для виготовлення годівниць. Дерев’яні годівниці швидко спрацьовуються і з цієї причини їх рідко виготовляють з деревини. Годівниці із заліза довговічніші, але коштують дорого. Залізобетонні, незважаючи на порівняно високу міцність, досить швидко руйнуються під дією лугів.  Кращі годівниці з азбестоцементних труб, які розпилюють уздовж на дві частини. Вони мають гладеньку поверхню, гігієнічні, стійкі проти дії кислот і лугів, міцні та довговічні.
         Огорожу станків для відгодівлі роблять суцільну (цегла, залізобетонні плити, метал).
         Інколи станки роблять комбінованими як за виготовленням, так і за використанням матеріалів.
         Гратчасті огородження сприяють кращому обміну повітря в станках, забезпечують нагляд за тваринами, більш економічні за витратами будівельних матеріалів. Але в станках із гратчастими перегородками тварини ведуть себе неспокійно, роблять спроби встановити контакт з особинами, які знаходяться в сусідньому станку.
         У станках із суцільними перегородками свині ведуть себе спокійно, а для випорожнення вибирають окрему частину площі станка. В результаті цього в таких станках значно чистіше, а гігієнічні умови утримання кращі.
         Міжстанкові перегородки краще робити з двох частин – суцільної та гратчастої. Суцільну перегородку монтують з таким розрахунком, щоб відокремити станки у тій їх частині, де тварин відгодовують, а гратчасту – над гнойовим каналом.
         Огорожу в передній частині станка роблять з кутового заліза, труб або стального прута. Вона може бути нерухомою або рухатися в нижній частині з таким розрахунком, щоб можна було позбавити тварин можливості діставати до годівниці під час роздавання кормів або її прибирання чи миття.
         Огорожі подібного типу добре зарекомендували себе в багатьох великих свинарських підприємствах країни.






Жива маса свиней, яких знімають з відгодівлі

  В умовах промислового виробництва свинини одним з актуальних питань є доцільність підвищення живої маси тварин у кінці відгодівлі.
         В останніх рекомендаціях жива маса свиней у кінці відгодівлі повинна становити близько 100 кг.  До важчих кондицій свиней відгодовувати не рекомендується, оскільки після досягнення зазначеної  маси свині в основному приростають за рахунок жирової частини туші. При цьому витрати кормів значно зростають.
         Протягом останніх років як у нас, так і за кордоном значно підвищилася м’ясність свиней, що дає можливість одержувати м’ясні туші при більшій передзабійній масі. На промислових комплексах з річним виробництвом 54 і 108 тис. відгодівельних свиней за рік проектом передбачається зняття свиней з відгодівлі живою масою 112-118 кг.
         У більшості країн з розвинутим свинарством жива маса свиней в кінці відгодівлі підвищилася (Угорщина – 117 кг, Польща – 115 кг). В Англії 30 % свинини одержують від свиней, яких забивають при живій масі 260 англійських фунтів, або 118,5 кг.
         Слід зазначити, що дійсно з підвищенням маси тварин витрати кормів на виробництво одиниці приросту дещо збільшуються.  Але показник витрат кормів на одиницю приросту не відбиває повних витрат кормів на виробництво свинини, оскільки не охоплює витрат до постановки на відгодівлю, а також на годівлю маточного поголів’я. Необхідно враховувати не тільки корми за період відгодівлі, а й всі корми на виробництво свинини.
         Збільшення живої маси свиней при забої до 120 кг вигідніше при одночасному підвищенні інтенсивності відгодівлі. Відомо, що процес інтенсивного жироутворення починається з 6-6-місячного віку і старше.
         Тому для одержання м’ясних туш необхідно, щоб свині досягали живої маси 120 кг у 7-8-місячному віці.
         Щоб забезпечити виробництво високоякісної м’ясної свинини при живій масі 120 кг у кінці відгодівлі необхідно:
         вести селекцію на високу м’ясність в усіх породах та створювати спеціалізовані батьківські і материнські форми для схрещування в системах гібридизації;
         ширше використовувати гібридизацію в товарних свинарських господарствах;
         розробити оптимальну технологію відгодівлі на повноцінних раціонах, що забезпечить підвищення інтенсивності відгодівлі.







Контроль за інтенсивністю відгодівлі та реалізацією свиней


          Свинокомплекси в Україні дадуть можливість забезпечити рівномірне, протягом року, завантаження приміщень та обслуговуючого персоналу і дає змогу господарству рівномірно реалізовувати продукцію та одержувати відповідну виручку. На цілорічну рівномірну відгодівлю, слід складати річний план відгодівлі та реалізації свиней з розбивкою по місяцях. При складанні плану відгодівлі свиней слід виходити з помісячного обороту стада. В плані передбачається кількість тварин, їх жива мася, час постановки на відгодівлю та зняття з відгодівлі для реалізації. Для цього розробляють планові завдання по відгодівлі на черговий місяць, включаючи такі показники: валовий та середньодобовий приріст живої маси свиней у кожній ваговій групі, кількість кормів за видами, що виділяються на місяць, витрати їх на 1 кг. приросту живої маси, кількість свиней, яку знімають з відгодівлі. По результатах відгодівлі свиней роблять висновок в основному за показниками середньодобового приросту живої маси і витрат кормів на 1 кг. її приросту, за цими показниками щомісячно контролюють процес відгодівлі.

Розпорядок дня оператора по догляду за відгодівельним поголівям


Операція
Час виконання, год-хв
початок
кінець
Тривалість
Огляд поголівя
8.00
8.10
0.10
Контроль за родаванням кормів і годівлею
8.10
8.40
0.30
Прибирання гною
8.40
10.50
2.15
Проведення зооветеринарних заходів
10.55
12.00
1.05
Перерва на обід
12.00
13.00
1.00
Прибирання гною
13.00
15.20
2.20
Прибирання приміщень і проїздів біля них
15.20
16.20
1.00
Контроль за роздаванням кормів і годівлею
16.20
16.50
0.30
Огляд і передача поголівя нічному сторожу
16.50
17.00
0.10


Запитання і завдання для самоконтролю:

1.     Фактори, які забезпечують ефективність відгодівлі.
2.     Як впливають різні корми на якість м’яса і сала?
3.     Які ви знаєте види відгодівлі свиней?
4.     Які характерні особливості беконної відгодівлі?
     5.  Як здійснюється контроль за відгодівлею свиней

2 коментарі: