ФОРМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ
Типи і розміри
свинарських господарств (свиноферм). Як свідчать практика і наукові дослідження,
застосування спеціалізації виробництва сприяло впровадженню прогресивної
технології, комплексної механізації виробничих процесів, раціональній
організації праці і проведенню галузі на промислову основу. В Україні створені
відповідні типи спеціалізованих
господарств. Спеціалізовані свинарські господарства мають значні
переваги у виробництві свинини порівняно із свинофермами в колгоспах і
держгоспах. Частка спеціалізованих свинарських господарств у виробництві
свинини становить 60-62%. Результати роботи спеціалізованих свинарських
господарств у зниженні собівартості свинини
і рентабельність свинарства наваго вищі, ніж у колгоспах і держгоспах.
Однак ще не всі спеціалізовані
свинарські господарства із закінченим циклом виробництва, в тому числі й великі
державні свинокомплекси, обладнані сучасними засобами механізації й
автоматизації, повністю використовують потенційні можливості свиней.
У практиці свинарства поширені такі типи спеціалізованих свинарських
господарств: племінні, репродуктивні, відгодівельні із закінченим циклом
виробництва (на власній кормовій базі), міжгосподарські об’єднання, які
забезпечуються кормами з господарств
цього об’єднання, і великі державні комплекси, які одержують корми з фондів держави. Крім того, є підсобні
господарства, які належать промисловим підприємствам (заводам, фабрикам0.
Племінні свинарські
господарства і ферми. Продуктивність свиней залежить насамперед від рівня селекційно-племінної роботи,
умов годівлі й утримання тварин.
Племінні господарства мають свою специфіку. Розрізняють такі типи їх:
племінні заводи, племінні держгоспи, племінні колгоспні і держгоспні свиноферми
та племінні репродуктори у великих свинокомплексах із закінченим циклом виробництвом.
Племінні заводи працюють над удосконаленням продуктивних якостей вітчизняних порід свиней, створенням нових високопродуктивних ліній кнурів і родин
свиноматок і постачають племінний молодняк у племінні держгоспи, свиноферми
колгоспів і держгоспів, а також
міжрайонні племоб’єднання.
Племінні держгоспи –
це
дочірні господарства племзаводів, завданням яких є розмноження
високопродуктивних ліній кнурів і родин
свиноматок і постачають племінний молодняк у племінні держгоспи, свиноферми
колгоспів і держгоспів, а також
міжрайонні племоб’єднання.
Племінні держгоспи –
це
дочірні господарства племзаводів, завданням яких є розмноження високопродуктивних ліній
кнурів і родин свиноматок, створюваних
племзаводами. Такі функції виконують
колгоспні держгоспні племінні
свиноферми, забезпечуючи високопродуктивними племінними тваринами товарні
господарства і племінні свиноферми ,створені при великих спеціалізованих
господарствах із закінченим циклом виробництва,
а також державні міжгосподарські свинокомплекси. Найбільші племінні
свиноферми з поголів’ям 600 основних свиноматок мають свинокомплекси із
108-тисячним поголів’ям. Племінні свиноферми з поголів’ям основних свиноматок
400 голів створюють у свинокомплексах із 54-тисячним поголів’ям. Племінні
свиноферми із 300 основних свиноматок створюють у господарствах з річним
поголів’ям 36 тис., із 200 основних свиноматок – господарствах з середньорічним
поголів’ям 24 тис. голів, із 100 основних свиноматок – у господарствах з річним
відгодівельним поголів’ям 12 тис. голів.
Завдання племінних свиноферм
– забезпечувати основне стадо свиноматок
ремонтними свинками, що походять від високопродуктивних тварин. Тому на всіх
племінних свинофермах розводять чистопородних свиней і вся селекційно-племінна
робота спрямована на одержання високопродуктивних тварин з міцною конституцією, придатних для
цілорічного утримання в закритих приміщеннях. Щоб запобігти спорідненому
розведенню, на свиноферми завозять високопродуктивних кнурів із племзаводів та
інших племінних господарств.
У всіх товарних
свиногосподарствах, зокрема в свинокомплексах, запроваджують міжпородне схрещування свиней, використовуючи для цього не лише
зарубіжні, а й вітчизняні породи м’ясного
чи м’ясо-сального типу.
Спеціалізовані
господарства з відгодівлі свиней. З метою забезпечення населення свіжим м’ясом
навколо великих міст і промислових
центрів побудовані державні й
кооперативні господарства з відгодівлі свиней з використанням харчових
відходів.
молодняк свиней для
відгодівлі в ці господарства завозять із спеціалізованих репродуктивних
господарств. Одним з перших в Україні спеціалізувався на відгодівлі свиней
держгосп “Київський”, розміщений недалеко від м.Києва. Тут щороку відгодовують
по 50 тис.свиней.
Харчові відходи в раціоні
свиней можуть становити 30% і більше. Раціон доповнюють комбікормами. При
правильній організації збирання та завезення харчових відходів відгодівельні господарства біля великих міст
можуть повністю задовольняти потреби міського населення в свинині.
Спеціалізовані репродуктивні
господарства почали створювати після організації відгодівельних господарств з
метою забезпечення їх молодняком для відгодівлі.
Господарства-репродуктори
одержують молодняк, вирощують його до 3-4 місячного віку і продають
відгодівельним господарствам на взаємовигідних умовах.
Державні
свинокомплекси із закінченим циклом виробництва свинини. Впровадження
сучасної прогресивної технології виробництва свинини в нашій країні стало
можливим завдяки будівництву великих державних свинокомплексів. Застосування
промислової технології з механізацією і автоматизацією усіх виробничих
процесів, запровадження 8-годинного робочого дня дало змогу підвищити
продуктивність праці і значно скоротити кількість робітників на
свинокомплексах. Завдяки згодовуванню повноцінного комбікорму зменшилися його
витрати на виробництво продукції.
Державні свинокомплекси
поділяють на великі, де виробляють 12-14
тис.т. і такі, які виробляють 3-4 тис.т. свинини. Є також свинокомплекси, де відгодовують по 12 і 6
тис.голів свиней на рік (таб. 7). Державні свинокомплекси не мають своїх земельних угідь для вирощування
кормових культур і виробництва власних кормів. Необхідні корми вони
одержують із фондів держави.
Колгоспні і міжгосподарські свинокомплекси будують за
рахунок колгоспів або господарств, що входять у міжгосподарські організації. В
них використовують корми власного
виробництва. Найбільші колгоспні або
міжгосподарські свинокомплекси відгодовують по 36-40тис. голів свиней і
виробляють 4-6тис.т. свинини за рік.
Колгоспні і держгоспні, а
також міжгосподарські свинокомплекси не повністю забезпечуються повноцінними
комбікормами. Зумовлено це здебільшого низькою
врожайністю кормових культур, особливо зернових (ячменю, кукурудзи,
вівса та ін) і бобових (гороху, вики, сої і кормового люпину).
Неспеціалізовані
свинарські господарства із закінченим
циклом виробництва. Крім
спеціалізованих свинарських господарств (свинокомплексів, відгодівельних
і племінних господарств), у нашій країні
багато колгоспних свиноферм із закінченим циклом виробництва. Розміри їх
залежать від площі ріллі в господарстві, а також від його виробничого напряму.
Великі багатогалузеві колгоспи й держгоспи мають свиноферми, завданням яких є
виробництво свинини. Розміри цих свиноферм визначаються плановим завданням
господарства на виробництво свинини.
Колгоспи, держгоспи,
міжгосподарські підприємства планують виробництво свинини на 100 га ріллі,
державні свинокомплекси – на одну свиноматку, а також на кожну голову свиней, що були на початок
року. Для виробництва 100 ц свинини на 100 га ріллі господарству треба мати
більш як 4 основні і 4 перевірювані свиноматки від однієї основної
свиноматки - відгодовувати не менш як
18, а від перевірюваної – не менш як 8 підсвинків за рік або від 4 основних –
72, а від 4 перевірюваних – 32, тобто всього 104 підсвинки. Відгодувавши їх до
м’ясних кондицій при середній живій масі кожного 115кг, виробляють 110ц свинини
з розрахунку на 110га ріллі, а з урахуванням відгодівлі вибракуваних однієї
основної і трьох перевірюваних маток – 118ц.
Отже, для господарства, яке
має, наприклад, 3000га орної землі, треба мати по 120 основних і перевірюваних
свиноматок ,що при інтенсивному використання їх
дасть змогу виробляти 100 і більше центнерів свинини на кожні 100га
ріллі. При отриманні від кожної свиноматки 22 і від перевірюваної 8 поросят за
рік господарству на 100га ріллі потрібно мати по три основні й перевірювані
свиноматки.
Інтенсивне використання
основних свиноматок з підвищеним збереженням приплоду дає змогу виробляти 117-120ц свинини на 100га
ріллі при наявності в господарстві не по 120 основних і перевірюваних маток, а по 90, що забезпечує
зменшення витрат кормів на 108 кормових одиниць. За даними Полтавського
інституту свинарства, потреба в кормах дорослої свиноматки становить 1,8т
кормових одиниць на рік.
У багатогалузевих
господарствах займаються розведенням
кількох видів сільськогосподарських тварин, які по-різному використовують
концентровані корми. Наприклад, колгосп чи держгосп, що має не менш як 5000га
орної землі і молочну ферму на 1000 корів з річним надоєм молока 4000кг на
фуражну корову, може мати свиноферму з
260 основними свиноматками і виробляти 500т свинини за рік. Багато концкормів
витрачають на птахофермах яйцевого чи
м’ясного напряму. При
внутрішньогосподарській спеціалізації колгоспні спеціалізовані ферми забезпечуються
концкормами, виробленими у власному
господарстві. Тому розміри ферм і кількість вироблюваної продукції треба
розраховувати ,виходячи з можливостей господарства забезпечувати тварин
кормами. Так само, як і в промислових
свинокомплексах, на свинофермах слід застосовувати прогресивну технологію.
Дрібні свиноферми у
спеціалізованих колгоспах і держгоспах. Наявність у господарстві
великих спеціалізованих ферм, наприклад, з вирощування молодняку, виробництва
яловичини, яєць чи м’яса птиці, через нестачу кормів не дає змоги мати велику
свиноферму. Тому в таких господарствах
створюють невеликі свиноферми з 25-50 свиноматками. На таких невеликих
свинофермах отримують поросят для забезпечення потреб своїх робітників,
відгодовують необхідну кількість підсвинків для громадського харчування, а
також для виконання державних замовлень. Незважаючи на невеликі розміри, такі
свиноферми мають бути рентабельними, що досягається завдяки інтенсивному
використанню свиноматки, тобто отриманню від неї двох опоросів за рік з вирощуванням не менш
як 18 поросят.
Селянське
(фермерське) господарство. Це нині
досить поширена форма підприємництва в Україні. Законом України “Про
селянське (фермерське) господарство” передбачається надання земельних ділянок
для ведення фермерського господарства площею не більш як 50 га
сільськогосподарських угідь і 100 га всього земель. При такій площі сільськогосподарських угідь у
фермерському господарстві, яке
займається виробництвом свинини, має бути
21 основна і 6 перевірюваних
свиноматок, щоб галузь була
рентабельною і раціонально використовувалась робоча сила. Від кожної матки
за рік необхідно мати по 24 поросяти (18
від основної і 6 від перевірюваної),
тобто всього 414 голів за рік середньою живою масою кожної у 2-місячному віці 18 кг. Період вирощування
і відгодівлі свиней до живої маси 100 кг становить 7,5 місяця, середньодобовий
приріст молодняку віком від 2 до 4 місяців – 350г, а від 4 до 7,5 місяця –
550г. За рік господарства мають виробляти й реалізувати по 400ц живої маси
свиней, або по 800ц з розрахунку на 100га сільськогосподарських угідь.
Немає коментарів:
Дописати коментар